A SpaceX komoly fejlődést mutat a Starlink projektjében, és nemrég jelentették be, hogy a közeljövőben telefonálási szolgáltatást is indítanak. Ezt “Starlink Direct to Cell” néven ismerhetitek meg, melyről most többet is megtudhattok.

A SpaceX műholdas telefonálási szolgáltatást indít a Starlinkkel

Már 2022-ben szóltak hírek arról, hogy Elon Musk cége és a T-Mobile közösen dolgoznak egy izgalmas projekten. Ennek lényege az volt, hogy az adatokat közvetlenül a műholdakról a telefonokra továbbítsák. Most viszont kiderült, hogy 2024-ben elindul a Starlink Direct to Cell, kezdetben szöveges üzenetek küldésére.

A SpaceX műholdas telefonálási szolgáltatást indít a Starlinkkel

2025-ben bővül a kínálat, és hanghívásokat, adatátvitelt és az Internet of Things szolgáltatásokat is bevezetik. Az internetkapcsolat sebessége a 4G LTE-vel lesz egyenértékű. Bár nem tudjuk pontosan mennyi sávszélesség lesz, a SpaceX szerint biztosan elég lesz a zökkenőmentes webböngészéshez. Elképzelhető, hogy ezt a szöveges üzenetküldési szolgáltatást sürgősségi esetekben is használni fogják, különösen a nehezebben elérhető területeken.

A SpaceX műholdas telefonálási szolgáltatást indít a Starlinkkel

A legjobb hír? Nem kell új készüléket vásárolnotok! Az új műholdak telefonantennaként működnek majd, csak az égben keringenek. Ha van egy 4G-képes telefonotok és közvetlen kilátásotok az égre, már csatlakozhattok is. A Starlink már számos országban van jelen partnerekkel, mint az Optus Ausztráliában, a Rogers Kanadában, a KDDI Japánban, és persze a T-Mobile az USA-ban. Kezdetben a szárazföldi területeket és a part menti vizeket tervezik lefedni.