A Financial Times beszámolója szerint a Microsoft lemondott az OpenAI igazgatótanácsi megfigyelői szerepéről, míg az Apple nem veszi át a hasonló pozíciót a növekvő szabályozói nyomás miatt. Ez a lépés a globális szabályozók egyre intenzívebb vizsgálódására adott válasz.

A Microsoft, amely eddig 13 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, közölte, hogy azonnali hatállyal visszavonul az igazgatótanácsi szerepből. Az Apple is tervezte, hogy megfigyelőként csatlakozik az OpenAI igazgatótanácsához a ChatGPT integrálása érdekében, de végül nem lép be a testületbe. További részleteket ebben a kötődő cikkünkben találhat: Phil Schiller az OpenAI igazgatótanácsában.

Az OpenAI új megközelítést fogad el, amely szerint rendszeres találkozókat tart a stratégiai partnerekkel, köztük a Microsofttal és az Apple-lel, valamint befektetőkkel, mint a Thrive Capital és a Khosla Ventures. Ezt az irányt Sarah Friar, az OpenAI új pénzügyi vezetője vezeti.

Az EU és az USA antitröszt hatóságai jelenleg vizsgálják a Microsoft és az OpenAI közötti együttműködést a verseny szempontjából. Ez a lépés a tavalyi OpenAI igazgatótanácsi válság után következik, amikor Sam Altman vezérigazgatót hirtelen elbocsátották, majd néhány nappal később visszahelyezték pozíciójába.

A Microsoft egy nem szavazati joggal rendelkező szerepet vállalt, hogy betekintést nyerjen az igazgatótanács munkájába, anélkül, hogy befolyásolta volna annak függetlenségét. Keith Dolliver, a Microsoft helyettes főtanácsnoka, egy levélben közölte, hogy a cég már elégedett az igazgatótanács előrehaladásával, és ezért nincs szükségük a megfigyelői pozícióra. Az OpenAI továbbra is az egyik legfontosabb partnere marad a Microsoftnak.