Idén számos techóriás a mesterséges intelligencia (MI) technológiára fókuszál. A Microsoft lépéssel előnyben van a Google, a Baidu és más versenytársak előtt, ugyanis az OpenAI támogatásával sikerült mesterséges intelligencián alapuló technológiákat integrálni számos szolgáltatásba és programba. A Bing chatbot bemutatása után a Microsoft ma leleplezte a Windows Copilot-ot, a Windows 11-be közvetlenül integrált MI-t, ami segítséget nyújt a felhasználóknak a feladatok könnyebb elvégzésében.

A MI-kapott főszerepet a Windows 11-ben: megérkezett a Windows Copilot

A Windows Copilot-ot központosított MI chatbotként lehet értelmezni, amely a Windows 11 felhasználóinak segítséget nyújt a feladatok elvégzésében. A Bing Chat mostantól támogatja a harmadik féltől származó bővítményeket, és az új chatbottal a legösszetettebb projektek könnyedén elvégezhetők, anélkül, hogy a felhasználóknak több alkalmazásban kellene információkat keresniük.

A Windows 11 feladatsávján elhelyezett külön ikon keresztül nyílik lehetőség a Copilot elérésére, melynek ablaka a képernyő jobb oldalán fogadja a felhasználókat. A chatbot, amely a Microsoft sajtóközleménye és a fentebbi videó alapján lett bemutatva, a felhasználói beállítások személyre szabását támogatja, valamint elősegíti a különféle alkalmazásokhoz való gyors és egyszerű csatlakozást.

A Bing Chat alkalmazásban már jól ismert funkciók a Windows Copilotban is jelen vannak, de itt még továbbfejlesztett formában találkozhatunk velük. A Copilot például képes összefoglalót előállítani egy PDF dokumentumból, amelyet egyszerűen belehúzhatunk a chat felületébe. Továbbá a chatbot segítségével a dokumentum tartalmát is megérthetjük, sőt, a Copilot akár át is dolgozhatja, javíthatja szövegeinket. A mesterséges intelligenciától kérdéseket is megkérdezhetünk, melyekre a chatbot a weben fellelhető információk alapján ad választ.

A fejlesztők számára is nagy segítséget jelenthet az új eszköz, hiszen a Copilot által adott utasítások segítségével kódolhatnak. A Dev Home funkció pedig további előnyökkel szolgál, amelynek keretében lehetőség nyílik a Github fiókok összekapcsolására, továbbá egy irányítópult is rendelkezésre áll a jelenleg fejlesztés alatt álló projektek követéséhez.

Annak ellenére, hogy a Microsoft már bejelentette a Copilot számos funkcióját, ezek a jövő héttől kezdődően lesznek csak elérhetőek azok számára, akik részt vesznek a Windows Insider programban. A teljes körű nyilvánosság számára a Copilot chatbotnak a következő hónapokban kell majd megjelennie a Windows 11 rendszerben.