A technológiai újítások korában érdekes kérdés, hogy hogyan fog alakulni a fizetési módok jövője. Az utóbbi időben felbukkantak az olyan futurisztikus megoldások, mint a kézfejjel történő fizetés, amit az Amazon és a Tencent is sikerrel alkalmaz.

Az Amazon már régóta használja az Amazon One névre keresztelt kézfej-szkennelős fizetési rendszert fizikai üzleteiben. Mostantól azonban a rendszer képes a vásárlók életkorának ellenőrzésére is, ami például alkohol vásárlásánál jöhet jól. Egy egyszerű kézfejvonás az Amazon One olvasója felett, és máris soron kívül kerülhetjük a korosztályos korlátozásokat.

Kézfej-szkennelés: az Amazon és Tencent innovációja a gyors és egyszerű fizetésért

Az MI-alapú fizetési rendszer 2020-ban indult és lényegében egy digitális aláírást készít a vásárló kézfejéről. Ezután a rendszer a kézfejhez rendeli a vásárló hitelkártyáját, amit előzetesen az automatában rögzített. A szkenner a kézfej vonalait, az erek elhelyezkedését és a bőr domborulatait elemezve azonosítja a vásárlót.

Közben Kínában a Tencent bejelentette a Palm Pay nevű fizetési rendszert, melyet a WeChat alkalmazáson keresztül érhetünk el. Ez a rendszer is képes felismerni a felhasználók kézfejét, és ehhez kell a felhasználóknak csatolniuk a WeChat fiókjukat és regisztrálniuk a kézfejüket. Itt is az erek és a kézfej vonalainak egyedi elrendezése alapján azonosítják a felhasználót.

Amerikában és Kínában egyaránt nagy kérdés, hogy hogyan fogják kezelni ezek a tech-óriások a felhasználók biometrikus adatait, melyeket a kézfejükről szereznek. Kínában a Palm Pay-t már használhatják tömegközlekedésben, taxikban és más szolgáltatásoknál is. Akár épületekbe való belépéshez is használható kulcsként.