Mintha minden héten megjelenne egy technológiai zseni, aki figyelmeztet minket a Mesterséges Intelligencia (MI) által rejtett veszélyekre. Most Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója adott figyelmeztetést, ami túlmutat a szokásos aggodalmakon és a végső idők területére lép.

A Google korábbi főnöke egy friss interjúban kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia egzisztenciális kockázatokat jelenthet, és a kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy a technológiát ne használják rossz szándékú emberek rossz célokra. Mi az az egzisztenciális veszély? Sok, sok, sok, sok ember megsebesítése vagy megölése. Igen, Eric Schmidt négy “sok”-ot használt.

Az MI-ről szóló viták a közelmúltban felerősödtek, talán soha nem látott mértékben, különösen a ChatGPT megjelenése óta. Politikusok, helyi kormányok, az EU, a technológiai óriások vezetői, és a közvélemény szintjén is zajlanak megbeszélések. Eric Schmidt a Wall Street Journal CEO Council Summitján Londonban beszélt erről a témáról.

Schmidt olyan forgatókönyveket írt le, amelyek még nem történnek meg, de “hamarosan” bekövetkezhetnek, ahol ezek a rendszerek nulladik napi sebezhetőségeket találnak a kibernetikus problémákban, vagy új biológiai organizmusokat fedeznek fel, és destruktív célokra használják fel őket. Schmidt, aki 2001-től 2011-ig volt a Google vezérigazgatója, még nem rendelkezik világos elképzeléssel arról, hogy az MI-nek hogyan kellene szabályoznia, azt állítva, hogy ez egy társadalom szélesebb körben megvitatandó kérdése.

Schmidt azt is elmondta, hogy valószínűleg nem látunk majd egy kizárólag az MI-t szabályozó ügynökséget az Egyesült Államokban. Még Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, a ChatGPT létrehozója is “kicsit fél az MI-től”, míg Elon Musk az emberi civilizáció egyik nagy kockázatának tartja.