Lehet, hogy ismered az “IFTTT” kifejezést és szolgáltatást, amelynek jelentése „IF this, THAN that” (“HA ez, AKKOR az”). Arról szól, hogy, hogy automatizálhatod a feladataidat és akár az otthonodat is ezzel a szolgáltatással. Bár eddig ingyenes volt minden felhasználó számára, 2023. május 23-tól a cég korlátozni fogja azokat a felhasználókat, akik nem fizetnek a használatáért.

Jelenleg az IFTTT előfizetés nélkül használó felhasználók csak két Applet-hez férnek hozzá. Emellett csak a Pro vagy Pro+ szolgáltatásra előfizető felhasználók használhatnak olyan Applet-eket, amelyek hozzáférnek a Twitter közösségi hálózathoz.

2020-ig az IFTTT teljesen ingyenes volt minden felhasználó számára. Ezt követően megjelent a “Pro” terv, és a felhasználók korlátozva lettek 3 Applet automatizálására. Márciusban a cég bejelentette a Pro+ tervet, amely MI funkcióval bővült, sőt, lehetőség van automatikus bejegyzések létrehozására és közzétételére a weboldalon / blogon.

Az ilyen tervért kért ár még mindig elfogadható, és lehetővé teszi az online és otthoni automatizálások elvégzését. Egy Pro előfizetés havi 900 forintba kerül, és 20 Applet használatát teszi lehetővé. A Pro+ terv havi 1 800 forintba kerül, és korlátlan számú Applet használatát teszi lehetővé, valamint hozzáférést biztosít az MI szolgáltatásokhoz.

Az IFTTT egy weboldal és egy iOS és Android rendszerekre elérhető alkalmazás formájában működő szolgáltatás. Összegyűjti a számos más alkalmazást, virtuális asszisztenseket, közösségi hálózatokat, amelyek funkcióit automatizálhatjuk, hogy a felhasználók feladatai könnyebbé váljanak. Olyan elemeket találunk itt, mint a Facebook, Slack, Twitter, Nest, Fitbit, Dropbox, Evernote, Amazon Alexa, Google Assistant és mások.

Az Applet-ek egyszerű Java programok, amelyek kezelik a megjelenítési felületet. Böngészőkben vagy alkalmazásokban futnak, és könnyen beállíthatók. Egy egyszerű gombnyomással megtudhatod az időjárást, értesítést kapsz, ha a holnapi minimum hőmérséklet X Celsius-fok alá esik, vagy megjelenítheted az általad választott időszakban a meteorológiai jelentést.

Az Applet-ek alkalmazhatósága azonban változatos. Használhatók például a Philips Hue intelligens izzók automatizálására, automatikus üzenetek küldésére a Telegramon keresztül, vagy személyre szabott parancsok létrehozására a Google Assistant vagy az Amazon Alexa számára. Ha feltöltesz egy képet az Instagramra / Facebookra, azt letöltheted és mentheted a Dropboxba, vagy automatikusan közzéteheted egy másik közösségi hálózaton.

Ez egy hasznos szolgáltatás, ha online vállalkozásod van, vagy influencer vagy. Személy szerint úgy gondolom, hogy az ár nem vészes a nyújtott funkcionalitáshoz képest. Ha több információra van szükséged az IFTTT-ről, itt találod.