A Huawei hivatalosan is bejelentette a HarmonyOS operációs rendszer új verzióját, a 4.0-t augusztus 4-én. A frissítés a kínai márka operációs rendszerének újraértelmezett dizájnját hozza magával, számos személyre szabási lehetőséget kínálva telefonokhoz, táblagépekhez és okosórákhoz. Arra is fény derült, hogy a HarmonyOS ökoszisztéma jelenleg a világ 700 millió eszközén fut, okostelefonoktól kezdve a televíziókon át egészen az autókig.

Mit kapunk újdonságként? Kezdjük a kezdőképernyővel, ahol a Huawei lehetőséget biztosít a rendszer betűtípusainak, színeinek, órastílusainak, widgeteknek a változtatására, számos kombinációt és testreszabási lehetőséget kínálva. A felhasználók beállíthatnak emoji-val díszített háttérképeket és azokat a kezdőképernyőkre is elhelyezhetik. Az emoji csomagok frissítve lettek animált lehetőségekkel. A Panorama Időjárás lehetővé teszi a napi időjárás előrejelzés beállítását a zárolási képernyőn, valós idejű frissítésekkel az időjárási változásokra.

A Huawei bemutatta a HarmonyOS 4.0-át: megújult kinézet, testreszabási lehetőségek és Élő ablakok

A értesítési központot is újratervezték, lehetőséget biztosítva a bejövő figyelmeztetések felhasználói preferenciák szerinti csoportosítására. A felhasználók “pin”-t adhatnak a kedvenc alkalmazásaik értesítéseire, és közvetlenül az értesítési területről interakcióba léphetnek az adott alkalmazással, anélkül, hogy megnyitnák azt. Mi az az Élő ablak? Úgy tűnik, ez a Huawei változata a Dynamic Islandnak, valamit, amit aktívan láthatunk majd a Huawei Mate 60 Pro-n, ahogy a pletykák is sugallják. A támogatott alkalmazások valós idejű riasztásokat és értesítéseket jelenítenek meg egy kapszula alakú ikonban az eszköz sarkában.

HarmonyOS 4.0

Egyetlen érintéssel nagyíthatja az ablakot az alkalmazással való interakcióhoz. A funkció elérhető lesz telefonokon, táblagépeken és órákon is, és támogatja a Huawei elsődleges alkalmazásait, valamint néhány harmadik fél alkalmazását. További widgeteket is kapunk, amelyeket most már kártyáknak hívunk, több méretváltozattal. Rendelkezésre áll egy több fájlt, szöveget és képet egymásra rakó funkció is, amelyeket átvihetünk az alkalmazások és eszközök között. A Kontinuitás funkció (amely lehetővé teszi, hogy egy alkalmazáson belül kezdjen dolgozni telefonján, folytassa a táblagépen, laptopon vagy fordítva) most már autókat és infotainment rendszereket is támogat.

A Huawei bemutatta a HarmonyOS 4.0-át: megújult kinézet, testreszabási lehetőségek és Élő ablakok

A HarmonyOS 4.0 alapját az Ark Engine képezi egy újra gondolt verzióban, amely állítólag 20%-kal jobb teljesítményt biztosít, gyorsabb alkalmazásmegnyitással és simább animációkkal. Kevesebb energiát is fogyaszt. A nyilvános béta már 34 eszközön elérhető, beleértve a Mate 50-et, Mate X3-at, P60-at.