Gyakran hangoztatják, hogy George Lucas 1977-es Csillagok háborúja című filmje Frank Herbert Dűne című művétől merített inspirációt. A sivatagos központi bolygó, a vallás és mágia összefonódása, a demokrácia hanyatlása és a nemesek harca a naprendszerekért mindkét sci-fi-fantasy alkotásban megtalálhatóak. Annak ellenére, hogy sok közös vonásuk van, a Dűne mégsem a Csillagok háborúja. A Dűne második részének előzetese, amely a héten került nyilvánosságra, minden bizonnyal a leginkább Csillagok háborúja-szerű pillanatot fogja nyújtani a sztoriban.

Denis Villeneuve 2021-es Dűne adaptációjának első része képes volt fenntartani az érdeklődést annak ellenére, hogy a film szinte kizárólag az Atreides Ház borzalmas bukására összpontosít, amit a Harkonnenek okoztak, és a reményt a homokdűnék mélyén temetve hagyja. A könyvben mindig érezhető, hogy az Atreidesek elődei végül bosszút állnak, hiszen Paul valószínűleg a Bene Gesserit által jósolt messiás lesz. A filmben ez kevésbé egyértelmű, de kevésbé fontos, mivel a látványvilág a sci-fi műfajban egyedülálló.

A második rész előzetese keveset mutat a látványos befejezésből, amikor Christopher Walken alakította Shaddam IV császár leszáll Arrakisra, csak hogy rájöjjön, jobb lett volna otthon maradni. Ehelyett többet látunk Zendaya által alakított Chani-járól, Rebecca Ferguson Lady Jessica-jának átalakulását a Fremenek tetovált, fűszer-rajongó Anya Főnökévé, és bemutatkozik Florence Pugh alakításában az alattomos Irulan hercegnő (a császár lánya). Egy pillantást is vetünk arra a jelenetre, amikor Paul Atreides először lovagol egy óriási homokférge.

A Dűne sorozat jövője azonban kétséges, mivel a történet egyre furcsább és heterodoxabb lesz Herbert művének további részeiben. Ha Villeneuve és a Warner Bros még készít filmet a Dűne-ről, az lenyűgöző lesz, ha még valaki nézi, az csoda lenne.

Bölcs döntés lehet, hogy Villeneuve eddig csak Herbert első folytatását, a Dűne: Messiást vállalta fel adaptálni – amely bár hiányzik a monumentális űrharc, amely az elődjét jellemezte, tele van politikai intrikával, nagyszabású drámával és ezer éveken átívelő varázslatos összeesküvésekkel, amelyek először vonzották a rajongókat Arrakisra.

A kanadai rendező számára érdemes lehet itt megállni, talán további két remek film elkészítése után, mielőtt a fehér köpenyes Mentatok átvennék az utómunka irányítását. Ezzel elkerülheti, hogy a történet egyre furcsább és nehezebben követhetővé váljon, ami elriaszthatná a nézőket a sorozattól. Az elsődleges cél az lehet, hogy megragadják a közönség figyelmét és elvarázsolják őket a Dűne lenyűgöző univerzumával, miközben továbbra is megőrzik a mű eredeti szellemiségét és mondanivalóját.