Az Európai Unió 2024 végétől egységes töltőkábel használatát írja elő, és Brüsszelből érkezik egy figyelmeztetés az Apple számára: a korlátozott kábelek nem lesznek engedélyezettek. Az EU azt szeretné, ha az USB-C lenne az összes töltőkábel szabványa. Az Európai Bizottság figyelmeztette az Apple-t, hogy a közelgő töltőcsatlakozó-technológia váltás során ne tegyen néhány funkciót csak az eredeti Apple-kábelek számára elérhetővé. Az EU ipari biztosa, Thierry Breton egy levelet írt, amelyben kifejtette, hogy a töltőkkel való összefüggő korlátozások elfogadhatatlanok.

Az iPhone-okban 2012 óta az Apple saját “Lightning” töltőcsatlakozóit használják, de Európában az USB-C szabványt írják elő egységes töltőtechnológiaként. Breton figyelmeztetése olyan médiaértesülésekre hivatkozik, amelyek szerint az Apple korlátozni kívánja a nem Apple által tanúsított kiegészítőkkel való töltést vagy adatátvitelt egy hitelesítő chip segítségével. “Az egységes töltőre vonatkozó követelményeknek nem megfelelő eszközöket nem engedélyezik az EU piacon” – mondta Breton.

Az EU Parlament belső piaci bizottságának elnöke, a zöldpárti Anna Cavazzini azt állította, hogy az Apple megpróbálja kijátszani az EU szabályait. Az EU-tagállamok 2024 végétől kötelező egységes töltőkábel használatát szavazták meg. Ettől kezdve olyan eszközök, mint a mobiltelefonok, táblagépek, e-olvasók, digitális fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és billentyűzetek az USB-C segítségével kell, hogy feltölthetők legyenek.