2024 elején az Egyesült Államok Biden-kormányzata visszavont nyolc olyan exportlicencet, amelyek lehetővé tették bizonyos cégek számára, hogy árukat értékesítsenek a Huawei-nek a 2019-ben bevezetett kereskedelmi korlátozások ellenére.

Miközben a Reuters májusban arról számolt be, hogy az Intel és a Qualcomm exportlicenceit visszavonták, nem derült ki, hány szállítót érintett a Kereskedelmi Minisztérium (DoC) intézkedése.

Az előző amerikai elnök, Donald Trump kormányzata felvette a Huawei-t egy kereskedelmi entitás listára, amely megtiltja a vállalatoknak, hogy alkatrészeket vásároljanak amerikai cégektől, mivel aggályok merültek fel, hogy a távközlési óriás biztonsági kockázatot jelenthet az amerikai entitások számára.

A híroldal arról számolt be, hogy a Huawei amerikai beszállítói meg tudták kerülni néhány korlátozást a Trump-kormányzat azon politikája révén, amely lehetővé tette bizonyos termékek exportját a listán szereplő entitásoknak.

A Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatalának dokumentuma szerint a Huawei számára jóváhagyott licencek közé tartozott a „fitneszeszközök, irodabútorok és alacsony technológiai szintű komponensek, például érintőpadok és érintőképernyő szenzorok táblagépekhez”.

A dokumentum szerint a DoC 2018 és 2023 között 335 milliárd dollár értékben hagyott jóvá licenckérelmeket, amelyek kínai félnek történő eladást kértek, míg 545 milliárd dollár értékű kérelmet elutasítottak, visszavontak vagy visszaküldtek intézkedés nélkül.

2021-ben a Biden-kormányzat első évében 560 milliárd dollár értékű kérelmekből 222 milliárd dollárt hagytak jóvá. A Huawei Mate 60 Pro 2023 augusztusi megjelenése óta, amely kínai gyártmányú processzort használ, az amerikai kormány vizsgálja azokat a chipgyártókat, amelyekről feltételezik, hogy támogatják a gyártót.