A generatív mesterséges intelligencia (GenAI) szabadalmainak területén Kína jelentős előnyre tett szert, az elmúlt évtizedben több mint 38 000 találmányt jelentettek be az országban – derült ki az ENSZ adataiból. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) jelentése szerint 2014 és 2023 között összesen 54 000 GenAI szabadalmat nyújtottak be világszerte, ezeknek több mint 25%-át az elmúlt évben. Kína több mint hatszor annyi szabadalmat nyújtott be, mint a második helyen álló Egyesült Államok, míg a harmadik helyen Dél-Korea, a negyediken Japán, az ötödiken pedig India áll. A növekedés jelentős, mivel a 2017-ben bevezetett mély neurális hálózati architektúra óta a GenAI szabadalmak száma nyolcszorosára emelkedett.

A GenAI szabadalmak globálisan még mindig csak az összes mesterséges intelligencia szabadalom 6%-át teszik ki. A jelentés szerint a kínai internetóriás Tencent vezeti a szabadalmi bejelentők listáját 2 074 szabadalommal, őket követi a Baidu, az IBM, az Alibaba, a Samsung, az Alphabet és a Microsoft. A GenAI szabadalmak számos ágazatot érintenek, beleértve az élettudományokat, a dokumentumkezelést és kiadást, az ipart és a telekommunikációt.

Daren Tang, a WIPO főigazgatója elmondta, hogy a szabadalmi trendek és adatok elemzésével az ügynökség célja, hogy „mindenkinek jobb megértést nyújtson arról, hogy hol fejlődik ez a gyorsan változó technológia, és merre tart”. Hozzátette, hogy ez segíthet a döntéshozóknak abban, hogy a GenAI fejlesztését közös érdekünkben formálják, és biztosítsák, hogy az innováció és a kreatív ökoszisztémák középpontjában továbbra is az ember álljon.