Egy új technológiai fejlesztés keretében brit kutatók egy mesterséges intelligencia (MI) rendszert fejlesztettek ki, amely képes jelszavak azonosítására és rekonstruálására csupán a billentyűzet gépelésének hangja alapján, a PCWorld információi szerint. Ez a fejlődés egy olyan időszakban történik, amikor a Zoom és más videóhívás-platformok, valamint a beépített mikrofonokkal rendelkező eszközök használata egyre elterjedtebb, ami komoly biztonsági aggályokat vet fel.

A kutatócsoport a The Guardian szerint gépi tanulási algoritmusokat alkalmazott egy olyan rendszer kifejlesztésére, amely képes felismerni, hogy melyik billentyűt nyomták meg a laptopon, a billentyűzet hangjai alapján. Ehhez egy okostelefont használtak mikrofonként a laptop mellett a billentyűzet hangjainak rögzítésére, amelyeket aztán az MI elemzett. A rendszer 95%-os sikerességi arányt ért el a beírt jelszavak helyes azonosításában.

Gyakorlati teszt során a kutatók azt vizsgálták, hogy a rendszer alkalmazható-e jelszavak elfogására Zoom vagy Skype hívások alatt. Az eredmények lenyűgözőek voltak, 92%-os pontossággal működött Skype-on és 93%-kal Zoom-on.

A kutatók azt javasolják, hogy a fenyegetés elleni védekezés érdekében érdemes mind a tíz ujjat használni írás közben, ami jelentősen csökkenti a lenyomott billentyűk helyes azonosításának valószínűségét. Ezenkívül a nagybetűk, kisbetűk és speciális karakterek kombinációjának használata nehezítheti a jelszavak ilyen módon történő rekonstruálását. „Rendkívül nehéz pontosan megjósolni, mikor engedi el valaki a Shift billentyűt”, mondta Joshua Harrison a Durham Egyetemről.

Ez a felfedezés hangsúlyozza az adatvédelem fontosságát és a növekvő biztonsági kockázatok tudatosításának szükségességét az új technológiákhoz kapcsolódóan.