A Ubisoft hamarosan érkező Assassin’s Creed Shadows játéka november 14-én debütál, és már most komoly vitákat kavar. Míg sok játékos örömmel fogadta a feudális Japánban játszódó epizódot, addig mások a főszereplő karakterek egyikével kapcsolatban emeltek kifogást.

A Shadows középpontjában két főszereplő, Naoe, a nindzsa, és Jaszuke, a fekete bőrű szamuráj áll. A Ubisoft a valós történelmi személy, Jaszuke alapján alkotta meg a karaktert, aki az első ismert afrikai Japánban. Noha Jaszuke valóban létezett, a történelmi pontosság kedvéért fontos megjegyezni, hogy ő valójában nem volt szamuráj, hanem Oda Nobunaga szamuráj hadvezér szolgálója és fegyverhordozója.

A Ubisoft döntése, hogy Jaszuke-t szamurájként ábrázolja, többek között Elon Musk kritikáját is kiváltotta, aki szerint az ilyen jellegű diverzitás és befogadás árt a művészetnek. Egy japán nyelvű petíció a Change.org oldalon pedig már több mint 35 ezer aláírást gyűjtött, követelve a játék betiltását Japánban és történelmileg pontosabb átdolgozását.

Fontos megjegyezni, hogy az Assassin’s Creed sorozat központi eleme egy Animus nevű szimulációs program, amely lehetővé teszi a történelmi idők felfedezését, ugyanakkor sci-fi kontextusban. Ezért a történelmi hűség nem mindig elsődleges szempont a fejlesztők számára. Ennek ellenére a petíció kezdeményezői szerint a Ubisoft döntése a fekete szamuráj ábrázolásáról nemcsak pontatlan, hanem tiszteletlen is a japán kultúrával szemben.