A TSMC, a világ egyik vezető félvezetőgyártója, tervei szerint 2024-ben megkezdi 4 nanométeres (nm) gyártási folyamatát az Amerikai Egyesült Államokban, Arizona államban lévő üzemében. A piacon felröppent hírek szerint a TSMC Arizona vezetőségi átszervezést tervez, amelynek keretében a vállalat wafers gyártásért felelős alelnöke, Y. L. Wang fogja felügyelni a gyárat. A TSMC nem kommentálta a pletykákat, és arra utalt, hogy a hivatalos vállalati közleményeket kell figyelembe venni a vezetőségi változásokkal kapcsolatban.

Amikor a TSMC először döntött az arizonai beruházásról, a piacon azt pletykálták, hogy Y. L. Wang, aki sikeresen vezette a vállalatot a 10 nm, 7 nm és 5 nm gyártási folyamatok bevezetésében, lesz a TSMC arizonai üzemének vezetője. Azonban végül Rick Cassidy, a TSMC vállalati stratégiai irodájának vezetője lett a TSMC Arizona vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója.

Y. L. Wang a TSMC Arizonai gyárának új vezetője? A cég nem kommentálja a pletykát

A TSMC a tervek szerint bővíti az arizonai üzemét, és a gyártási folyamatokat az eredetileg tervezett 5 nm helyett 4 nm és 3 nm-re módosítja. A beruházás összértéke eléri a 40 milliárd dollárt, a havi termelési kapacitás pedig mintegy 50 000 lapra növekszik. A piaci pletykák szerint a TSMC Y. L. Wangot küldi az arizonai üzembe a globális gyártási stratégia összehangolása érdekében. A TSMC továbbra sem kommentálja a híreket, és hangsúlyozza, hogy a vezetőségi változásokat a vállalat hivatalos közleményei alapján kell értelmezni.

Y. L. Wang 1992-ben csatlakozott a TSMC-hez, ahol több vezetői pozíciót töltött be a gyártási területen. 2015 októberében a vállalat technológiai fejlesztési alelnökévé nevezték ki, jelenleg pedig a wafers gyártásért felelős alelnök a cégben. Y. L. Wang több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a TSMC-nél, és jelentős szerepet játszott a 0,35 mikrométeres (µm), 0,25 µm, 0,18 µm, 0,13 µm, 90 nm, 65 nm, 40 nm, 20 nm és 16 nm gyártási folyamatok tömegtermelésében. Tevékenységének köszönhetően a waferek gyártási hatékonysága jelentősen növekedett, és a hibasűrűség is csökkent. Y. L. Wang sikeresen vezette a 10 nm, 7 nm és 5 nm gyártási folyamatok bevezetését is.

Y. L. Wang a TSMC Arizonai gyárának új vezetője? A cég nem kommentálja a pletykát

A TSMC arizonai üzemének tervezett bővítése és a gyártási folyamatok fejlesztése fontos lépést jelent a vállalat számára, hogy fenntartsa vezető pozícióját a félvezető iparban és kiszolgálja az egyre növekvő globális chipigényt. A hivatalos vezetőségi változásokról szóló közleményekre várva a piac továbbra is közelről figyeli a TSMC lépéseit és döntéseit az arizonai beruházással kapcsolatban.