Szinte hihetetlennek tűnik, de a kamerás telefon kialakulása nem egy egyértelmű történet! Többféle verzió is létezik arról, hogy hogyan és kiknek köszönhetően jött létre ez a modern kor egyik legfontosabb eszköze. Bár sokan az amerikai Philippe Kahn-t, a Borland alapítóját tartják a kamerás telefon feltalálójának, ez messze nem ennyire egyszerű.

Az egyik legnépszerűbb történet szerint Kahn 1997-ben, felesége szülése közben, a kórházi szobában készített fotókat egy digitális kamerával, majd egy mobiltelefon segítségével felrakta azokat az internetre, létrehozva ezzel a fotóblogolás fogalmát is.

Olympus Deltis VC-1000
Olympus Deltis VC-1000

Azonban, nem sokan tudják, hogy az Olympus már 1994-ben piacra dobott egy Deltis VC-1000 nevű kamerát, ami lehetővé tette a felhasználóknak, hogy a digitális fotóikat mobil- és analóg telefonhálózatokon keresztül töltsék fel az internetre. Akkoriban ez még akár 1-6 percig is eltartott egyetlen fotó feltöltése. És nem csak az Olympus volt a játékban: az Alcatel is szabadalmaztatott már a 90-es évek elején egy olyan telefont, ami képes volt videót és fotót készíteni.

Tudásvilág #9: A felesége szülése alatt találta fel a kamerás telefont! A kamerás telefonok hajnalának története

De vajon ki készítette az első beépített kamerával rendelkező telefont? Nos, a Kyocera és Kazumi Saburi neve kerül elő a kulisszák mögül, akik 1999-ben bemutatták a Kyocera VP-210-et. Ennek ellenére, Kahn ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a kamerás telefon igazi lényege a fotók online posztolásában rejlik, nem csak a készítésükben és tárolásukban.

Még érdekesebb a történet, ha még tovább megyünk vissza az időben: már 1956-ban léteztek hasonló témájú szabadalmak. Ugyanakkor az igazán nagy áttörést a 90-es évek elején kifejlesztett CMOS szenzor hozta, ami a mai kamerás telefonok több mint 90%-ában megtalálható.

Bárhogy is történt, a kamerás telefonok kétségtelenül forradalmasították a kommunikációt és a digitális tartalomgyártást, és ma már elképzelhetetlen lenne nélkülük az életünk.

Philippe Kahn: Innováció a szülőszobában:

Amennyiben több ismereteket szeretnél szerezni, vagy jobban el szeretnéd mélyíteni a telefonok és technológia történetét, itt találhatsz további “Tudásvilág” cikkeket.