Az Apple iPad Pro táblagépek kijelzői már eddig is kiválóak voltak. A jelenlegi Pro modellek a miniLED háttérvilágítással rendelkeznek, ami a többi táblagépükre nem jellemző. A kitartó pletykák szerint azonban az OLED technológia hamarosan megjelenhet az iPad Pro készülékeken, akár már a jövő tavasszal is.

A The Elec nevű koreai weboldal szerint az Apple elszántan dolgozik azon, hogy 2024 tavaszán OLED kijelzővel ellátott iPad Pro-t dobjon piacra, még akkor is, ha ez egy másik, ugyanilyen képernyőtechnológiát használó Mac laptop projektjét késlelteti.

Az OLED-s iPad Pro-ról szóló hírek már régóta terjengenek, bár a pontos megjelenési dátum időnként változik, néha 2024 vége, vagy akár 2025 is szóba kerül.

Azonban a Pro iPad modellek általában 18 hónapos ciklusban jelennek meg, és mivel az utolsó frissítés 2022 októberében történt, 2024 tavasza tökéletesen beleillik. Egyúttal felröppentek hírek egy nem annyira kellemes változásról is: az új technológia megjelenésével jelentős áremelkedés várható.

Az OLED kijelző technológia azonban összességében üdvözlendő fejlesztés lenne. Nem utolsósorban azért, mert ha mindkét iPad Pro méretre megjelenik, megszünteti a jelenlegi különbséget, amikor csak a 12,9 hüvelykes iPad Pro rendelkezik miniLED háttérvilágítással.

Az OLED energiatakarékosságot tesz lehetővé a LED LCD-hez képest, ahol az energia nagyjából ugyanaz, akár világos, akár sötét képernyőről van szó. Ezáltal hosszabb üzemidőt eredményezhetne. Az OLED további előnyei között szerepel a színhibák kiküszöbölése és a kontraszt növelése. Ráadásul, ha a pletykák igazak, a vékonyabb kialakítás kissé karcsúbbá teheti az iPad Pro-t – bár őszintén szólva, már most is elég vékony.

Az is várható, hogy a kijelző mérete növekedni fog, igaz, csak egy tized hüvelykkel, ami azt jelenti, hogy a kisebb modell 11,1 hüvelykes, a nagyobb pedig 13 hüvelykes kijelzővel rendelkezhet. Ez észrevehető változás, de talán éppen csak.