A mobiltelefonok iskolai használatának korlátozása egyre inkább előtérbe kerül Európában. A legújabb intézkedések Szlovákiában és az Egyesült Királyságban érvényesülnek, ahol a kormányok aktív lépéseket tettek az okostelefonok oktatási intézményekben történő használatának szabályozására.

Szlovákiában, ahol korábban csak ajánlásokat fogalmaztak meg, most szigorúbb intézkedésekre került sor: az általános iskolák alsó tagozatán teljes mértékben megtiltották a mobiltelefonok használatát, mind az órák alatt, mind a szünetek idején. A negyedik és ötödik osztályokban csak a tanterv által előírt esetekben engedélyezett a használat, míg a hatodik évfolyamtól kezdve a tanárok dönthetnek az engedélyezésről.

Az Egyesült Királyságban egyelőre nem kötelező érvényű útmutató készül, amely a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozását célozza. A brit kormány azt reméli, hogy az intézkedések segítenek majd javítani a tanulók koncentrációján, és csökkenteni az online zaklatás eseteit.

Az OECD tanulmányai alátámasztják ezeket az intézkedéseket, kimutatva, hogy ahol szigorúan szabályozzák a mobiltelefonok használatát, ott a diákok jobban teljesítenek. Magyarországon jelenleg nincs állami szintű kezdeményezés a mobilhasználat iskolai korlátozására, az intézmények saját házirendjükben dönthetnek erről. Az UNESCO azonban globálisan is javasolja a korlátozások bevezetését, a tanulmányi eredmények javítása és a bullying elleni küzdelem érdekében.