A 2023-as év tavasza új középkategóriás okostelefonokkal érkezett a Samsung kínálatába. Márciusban tesztelésre kerültek hozzánk a Galaxy A54 5G, A34 5G, valamint a Galaxy A14 5G modellek. Az utóbbi említett a legolcsóbb, alap konfigurációban valahol 1000 lej alatt van. Közvetlen utódja a Galaxy A13-nak, a 2022-es legjobban eladott Androidos okostelefonnak. Az elmúlt hetekben teszteltük a Galaxy A14-et, és most itt az ideje, hogy beszéljünk a teljesítményéről. Minden információt lentebb találtok.

Teszteltük a Samsung Galaxy A14 5G-t, valószínűleg a legjobban eladott Androidos okostelefon lesz 2023-ban

A 2023-as legjobban eladott okostelefon?

Először is, úgy gondolom, meg kell magyaráznom ennek az állításnak és a címnek az okát, ami NEM kattintásvadászat. 2023. március 7-én a Counterpoint Research felfedte, hogy melyek voltak a legjobban eladott okostelefonok 2022-ben. Az első helyen az iPhone 13 áll, majd a 13 Pro Max és a 14 Pro Max változatok következnek. A negyedik helyen jön a “meglepetés”, nevezetesen a Samsung Galaxy A13, amely a tesztelt modell elődje.

Teszteltük a Samsung Galaxy A14 5G-t, valószínűleg a legjobban eladott Androidos okostelefon lesz 2023-ban

A top 10-ben szerepel a Galaxy A03 is, egy még elérhetőbb készülék a dél-koreai cég portfóliójában. Elmagyarázhatom a gyártó marketingjének logikáját is. Amikor megveszel egy terméket, talán nem választanád a legolcsóbbat, ezért pszichológiailag a középső kategória vonzóbbnak tűnik a vásárlók számára. A Galaxy A14 az idei évnek ez a változata, árban és felszereltségben is a Galaxy A04 és a Galaxy A24 között helyezkedik el.

Ezért nagy esély van arra, hogy a jelenleg tárgyalt telefon lesz a 2023-as év legjobban eladott okostelefonja, hiszen a sikeres Galaxy A13 modell elődje.

Kicsomagolás és dizájn

Az unboxing élmény egyszerű. A telefon egy kisebb méretű, fehér színű dobozban érkezik, amely nem tartalmaz túl sok információt a készülékről. Ha kinyitod, rájössz, miért ilyen „vékony” a doboz. A csomagolásban nem találunk töltőt. Csak USB-C-ről USB-C-re kábelt, SIM-kulcsot és dokumentációt kapunk.

A dizájnnal kapcsolatban, a telefon háza és szélei polikarbonátból készültek. A hátoldalon egy nagyon érdekes, tapadós textúra található, amely akár egy körmös reszelőre is hasonlít. A hátlapon található három fényképezőgép lencse, amelyek közvetlenül a készülék testéből állnak ki, a dizájn a Galaxy S23 zászlóshajóra emlékeztet.

A gombok jó érzésűek, elég „kattogósak”, a szélek fényes műanyagból készültek. A kijelző körül meglehetősen vastag kereteket, előreugró állat és egy önarckép kamerának kialakított kivágást találunk. A telefon 201 grammot nyom és 9,1 mm vastag.

Nem érzem túlságosan nehéznek, ami azt jelenti, hogy a súly jól van elosztva. A ház tapadós, kényelmes használatú. Lehet, hogy nem lesz szükség védőtokra, főleg, ha tetszik a hátlap textúrája. Hogy ne felejtsem el, a bekapcsoló / kikapcsoló gombban található ujjlenyomat-olvasó is található, extra biztonság érdekében.

Örülök, hogy látok egy 3,5 mm-es jack dugót is beépítve az aljába. Ez azt jelenti, hogy nem kell több száz lejt költeni egy vezeték nélküli fülhallgatóra zenehallgatáshoz és hívásokhoz.

Kijelző

A telefon egy szerény 6,6 hüvelykes TFT LCD kijelzőt alkalmaz, amely Full HD+ felbontású és 90 Hz-es frissítési rátával rendelkezik. A fényerőt luxméterrel mértem, és 580 LUX egységet kaptam.

Teszteltük a Samsung Galaxy A14 5G-t, valószínűleg a legjobban eladott Androidos okostelefon lesz 2023-ban

Ez elfogadható, kültéren is használtam, de beltéren sokkal jobb munkát végez. A betekintési szögek rendben vannak, a felhasználói élmény jó, ha szeretsz YouTube videókat, TikTokot nézni, esetleg filmeket és sorozatokat a Netflixen.

Nem vagyok a csepp alakú kivágás rajongója, de a panel elég nagy ahhoz, hogy „elfelejtsd”, hogy ott van. Vannak beállítási lehetőségek is, amelyek lehetővé teszik, hogy elrejtsd, ha még inkább bele akarsz merülni a filmek / sorozatok nézésébe.

Hardver és teljesítmény

A Samsung Galaxy A14 5G egy MediaTek Dimensity 700 5G processzorral érkezik, amely 7nm-es litográfiai folyamattal készült. Korábban már láttuk a POCO M3 Pro 5G-n, valamint a Samsung Galaxy A22 5G-n is tavaly. Más piacokon a telefon Exynos 1330 processzorral (5nm) is kapható.

Alap konfigurációban 64 GB tárhelyet kapsz, de nálam a 128 GB-os változat érkezett. Van microSD-kártya foglalat is, ami 2023-ban ritkaság. Romániában hivatalosan csak 4 GB RAM-mal kapható, de van egy 6 GB RAM-os változat is.

A jó hír, hogy gyárilag Android 13 fut rajta, az itt alkalmazott felületet pedig „One UI Core 5.0”-nak hívják. Ez azt jelenti, hogy a telefonnak néhány szoftveres korlátozása van más gyártói modellekkel összehasonlítva, hogy a felhasználói élmény „simább” legyen. Az animációk egyszerűbbek, és észrevettem egy kis késleltetést a menük és alkalmazások közötti váltáskor. Nem mondanám zavarónak, a készülék problémamentesen használható. Itt megtaláljuk a pop-up view és split-screen funkciókat is multitaskinghoz.

Teszteltük a Samsung Galaxy A14 5G-t, valószínűleg a legjobban eladott Androidos okostelefon lesz 2023-ban

Ha tényleg kíváncsiak vagytok a teljesítményre, elvégeztünk egy tesztet a GeekBench 6-ban is. Nem gaming telefon, de kevésbé igényes címeket is elvisz, mint például a Candy Crush, Clash of Clans vagy SSSnaker. Valószínűleg a PUBG Mobile is fut rajta, ha nem zavar, hogy „alacsony” beállításokon játszol. A lényeg, hogy nagy kijelzőt kapsz, és van gyorsulásmérő is a célzás érdekében.

Általános következtetésként a teljesítménnyel kapcsolatban elmondható, hogy ez egy multimédiás telefon, amely elegendően képes normál feladatokra: közösségi élet a Facebookon, WhatsAppon és Instagramon, média tartalmak követése a TikTokon, YouTube-on, Netflixen és gyors böngészésre.

Akkumulátor üzemidő

Itt egy már ismert “receptet” követünk: energiatakarékos CPU + nagy, 5000 mAh-s akkumulátor. Ez azt jelenti, hogy jó az üzemidő. A videó visszajátszás tesztjében 14 óra 33 percet kaptam.

Teszteltük a Samsung Galaxy A14 5G-t, valószínűleg a legjobban eladott Androidos okostelefon lesz 2023-ban

A valódi meglepetés a PCMark tesztben volt, ahol 20 óra 25 percet értem el. Egyértelműen több mint egy napos használatot kapunk, talán még két napot is, ha nem használjuk túl hosszú ideig a telefont. A telefon töltéséhez 15 W-os töltőre van szükség.

Végeztem egy töltési tesztet is, és az alábbiakban feltüntetem az általam kapott értékeket a töltés során:

  • 5 perc – 6%
  • 15 perc – 17%
  • 30 perc – 31%
  • 1 óra – 56%
  • Teljes töltés – 2 óra 34 perc

Kamera

Teszteltük a Samsung Galaxy A14 5G-t, valószínűleg a legjobban eladott Androidos okostelefon lesz 2023-ban

A kameránál jelentős fejlesztés történt az elődhöz képest. Míg a Galaxy A13 5G-nél 5 MP-es szelfikamera volt, most 13 MP-es van. Hátul található egy 50 MP-es PDAF kamera F/1.8 rekeszértékkel, valamint egy 2 MP-es makró és egy 2 MP-es bokeh kamera. Csak Full HD felbontásban vesz fel, rendelkezik Pro, Night és Hyperlapse módokkal. Az AR Fun maszkok eltűntek, mivel itt a One UI Core fut.

Fényképeket készítettem városomban, és úgy vélem, hogy az eredmények megfelelőek. Bár nem feltétlenül hoznak létre művészi alkotásokat, mégis kellemes látványt biztosítanak. Gazdag színösszetétellel találkozhatunk, azonban néha túlzottan élénk színeket is tapasztalhatunk. Ezt észrevettem virágok és fű fotózása közben, de nem minden esetben fordul elő.

A készülék mesterséges intelligenciát használ a képek feldolgozásához. Néha ez a feldolgozás meglepően hatékony, máskor túlzottan élénk színeket vagy a kamera által kiégett színeket láthatunk a növényeknél. Nagyítással készült képeket nem ajánlom, mivel azok általában gyenge minőségűek. Azonban sikerült jó minőségű közeli felvételeket készítenem, szépen használt elmosódási hatással. Az I.L. Caragiale szobrán kipróbáltam a portré módot, de nem voltam elégedett az eredménnyel, mivel levágta a kalap egy részét.

A szelfikben jól teljesít, itt tényleg látszik az elődénél magasabb felbontású szelfikamera. A képek részletesek, és meglepő módon jól választ el a háttértől. A Facebookon / Instagramon való posztoláshoz azt mondanám, hogy elegendő.

Éjjel a helyzet már más. Lehetőségünk van fényképeket készíteni mind éjszakai módban, mind anélkül. Ha nem kapcsoljuk be ezt a módot, az eredmények nagyon gyenge minőségűek. Az éjszakai móddal viszont jobb eredményeket érhetünk el, amelyek túlszárnyalják az elvárásainkat.

A hátránya ennek, hogy ilyen képek készítése 5-6 másodpercig tart, és a telefont mozdulatlanul kell tartani. Ha a jelenet forgalmas, a mesterséges intelligencia zavarosan működhet, és néhány hibás képi elemet is észlelhetünk. Ennek ellenére még mindig jobb, mintha nem lenne ilyen mód, mert képes csökkenteni a visszaverődéseket, kiemelni az árnyékokat és kiegyensúlyozni a színeket a képeken.

Videó

Nincs optikai stabilizáció itt, és a felvételek valóban kiábrándítóak. Csak egy stabilizációs tesztet, egy mozgás közbeni szelfit és egy éjszakai felvételt készítettem. Ha helyben maradsz, a szelfikamera jól fog működni a videóhívások során.

Hangzás és csatlakozás

Az USB-C port mellett a készülék alján található egy hangszóró és egy 3,5 mm-es jack aljzat a fejhallgató számára. A hangerő maximális értéken elég erős, de torzulások is tapasztalhatóak. Az optimális hangerő valahol 60-70% körül van, legyen szó YouTube, TikTok vagy akár Netflix használatáról filmek és sorozatok megtekintéséhez. Fontos megemlíteni, hogy rendelkezésre áll a jack aljzat, így könnyedén csatlakoztatható egy fejhallgató, amely javítja az élményt.

Teszteltük a Samsung Galaxy A14 5G-t, valószínűleg a legjobban eladott Androidos okostelefon lesz 2023-ban

A telefon képes kétkártyás 5G-re, és rendelkezik külön microSD-kártya nyílással is. Támogatja a kétsávos Wi-Fi-t, a Bluetooth 5.2 LE funkciót, amely nagyobb energiahatékonyságot biztosít. A helymeghatározáshoz GPS, GLONASS és GALILEO áll a rendelkezésünkre. NFC funkcióval is fel van szerelve, amely lehetővé teszi érintés nélküli fizetést a Google Wallet segítségével. Az oldalsó ujjlenyomat-érzékelő pontos, és az egész tesztelési időszak során használtam.

Következtetések és értékelés

A Samsung Galaxy A14 5G egy megfizethető okostelefon az igénytelen felhasználók számára. Akkor fogod érezni, hogy egy alacsonyabb kategóriás telefont használsz, amikor a műanyag kivitelezésű készüléket és a panel körül lévő viszonylag vastag kereteket látod. Erőssége az energiatakarékos processzornak és a 5000 mAh-s akkumulátornak köszönhető nagy üzemidő. Nem nyűgöz le a töltés terén, de nem is kell túl gyakran töltened.

Teszteltük a Samsung Galaxy A14 5G-t, valószínűleg a legjobban eladott Androidos okostelefon lesz 2023-ban

A kijelző elfogadható élményt nyújt, széles betekintési szögekkel és reszponzív működéssel. Nem vagyok biztos abban, hogy kinek ajánlanám ezt az okostelefont. Úgy látom, hogy szülőknek, gyerekeknek, vagy olyan valakinek, aki biztonságra törekszik, még akkor is, ha korlátozott a költségvetése.

Az itt található One UI Core felület sok olyan opciót kínál, amelyek a Samsung rangsorban magasabb kategóriájú telefonjain is megtalálhatók. Választhatsz színes vagy visszafogottabb témák közül, testreszabhatod az ikonokat, és használhathatod a pop-up view-t és a split-screen-t a multitaskinghoz.

Biztos, hogy a Samsung tud üzletet csinálni, és a globális elérhetőség és az alacsony ár lehetővé teszi a Galaxy A14 számára, hogy “az év legjobban eladott Android telefonja” címet elnyerje, követve elődje nyomdokait. Azt gondolom, hogy Romániában is jól fog eladni, főként mivel az ilyen megfizethető modelleket gyakran kínálják előfizetés-hosszabbításra, plusz költségek nélkül.

Ár és elérhetőség

A Samsung Galaxy A14 5G ára és elérhetősége országonként változhat, de általában a megfizethető kategóriában található. A készülék megvásárlásakor érdemes figyelembe venni a helyi árakat és ajánlatokat, valamint a különböző szolgáltatók által kínált csomagokat és előfizetéseket.

A Samsung Galaxy A14 5G tehát jó választás lehet azok számára, akik nem igényelnek csúcskategóriás teljesítményt vagy dizájnt, de szeretnének egy megbízható, hosszú üzemidőt nyújtó, és 5G-képes okostelefont. Az ár és a jellemzők tekintetében a Galaxy A14 5G valószínűleg vonzó lesz a piacon, és sok vásárló számára lehet ideális választás.