A mai nap főként a technológiai ipar legfrissebb fejleményeire összpontosítunk: az Apple erőfeszítései az Apple Watch modellek importtilalmának feloldására, a HarmonyOS jelentős előrelépései Kínában, valamint a Google által bemutatott új JPEG kódoló, amely javítja a képek minőségét. Részletek ezekről a témákról és más technológiai újdonságokról lentebb.

TECH RADAR 2024.04.08 – A nap témái:

1. A kínai kormány intenzíven népszerűsíti a Huawei HarmonyOS-ét, magas célokat tűzve ki az operációs rendszer elfogadására Shenzhenben, azzal a szándékkal, hogy felülmúlja a Windows, Android és iOS platformokat. A Shenzheni Akcióterv célja a HarmonyOS alkalmazásökoszisztémájának bővítése, a natív szoftverfejlesztés ösztönzése és több mint 500.000 fejlesztő bevonzása 2024-ig. Ez az erőfeszítés része annak a szélesebb stratégiának, hogy a külföldi operációs rendszereket HarmonyOS-szel váltsák fel a kínai iparban. (Tom’s Hardware)

2. Az Apple április 19-én egy új filmet mutat be a „Prehistoric Planet Immersive” sorozatból, amely az Apple Vision Pro felhasználóinak szól. A film egy fiatal triceratopsz történetét meséli el, felfedezve a családi kötelékeket egy erdőben, az eredeti 180 fokos 3D-s immerszív videó formátumát követve, 8K-ban felvéve. Ez az Apple második immerszív videóterméke a készülék februári bemutatása óta. (AppleInsider)

3. A Google bemutatta a jpegli-t, az új JPEG képkódolóját, amely jobb minőséget és hatékonyabb tömörítést ígér, ezzel helyet és sávszélességet megtakarítva. Az új könyvtár kompatibilis az eredeti JPEG szabvánnyal, adaptív kvantálást használva a képek tisztaságának javítására és a vizuális artefaktumok csökkentésére, körülbelül 35%-kal hatékonyabban tömörítve a képeket, mint a hagyományos kodekek. (GSMArena)

4. Az Apple licencelte a Shutterstock hatalmas képtárát az AI modellek képzéséhez, 25 és 50 millió dollár közötti összeget fizetve. Ez a lépés azt sugallja, hogy a WWDC24 jelentős AI funkciókat mutat be, kiterjedt vizuális forrásokat használva az AI képességek javításához. (Cult of Mac)

5. Az OpenAI több mint egy millió órányi YouTube-videót írt át a GPT-4 nyelvmodelljének kiképzésére, a Google, a YouTube tulajdonosának beleegyezésével. Ez a gyakorlat, amelyet az OpenAI Whisper hangátíró modellje segítségével végeztek, nyilvános ellenőrzés alatt áll, bár a vállalatok szerint ez a használati mód elfogadható. (Neowin)

6. A Google fejleszt egy „Lookup” gombot az Androidon a nem ismert számok hívásainak gyors kereséséhez, közvetlenül a legutóbbi hívások képernyőjéről. Ez a funkció, amelyet a Google Phone alkalmazás beta verziójában tesztelnek, lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy azonosítsák és blokkolják a spam hívásokat hatékonyabban. A Google azt is tervezi, hogy Gemini összefoglalókat adjon az Android Gmail alkalmazásához. (The Verge)

7. A NASA figyelmezteti a okostelefon-felhasználókat, hogy ne fényképezzék közvetlenül a napfogyatkozást a telefonjukkal, mert ez károsíthatja a kamera érzékelőjét. A hétfői napfogyatkozás alatt javasolt a szokásos fényképezőgépekhez hasonló megfelelő szűrők használata, vagy napfogyatkozás szemüvegek helyezése a telefon lencséje elé. A NASA azt javasolja, hogy inkább az emberek reakcióit és az eclipse által érintett tájat örökítsék meg. (PhoneArena)

8. Az első Xiaomi elektromos jármű modell erős értékesítése felgyorsítja az árháborút a kínai autóiparban, kiszorítva a kisebb gyártókat. Az SU7 modell, amely már több mint 40 000 megrendelést gyűjtött össze március 28-i bemutatása óta, a gyártási költségek alatt kerül értékesítésre. Ez a stratégia arra kényszerítette a többi gyártót, hogy csökkentsék az áraikat vagy kínáljanak ösztönzőket, általánosságban csökkentve az iparág nyereségességét. (South China Morning Post)

9. Az Apple kérelmezte az importtilalom eltörlését bizonyos Apple Watch modellek esetében, vitatva a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) döntését, amely blokkolja az Egyesült Államokban történő értékesítésüket. Az Apple azt állítja, hogy a Masimo szabadalmak érvénytelenek, és hogy az importtilalom hibás szabadalmi ítéleteken alapul. A cég megpróbálja megfordítani vagy érvényteleníteni az ITC döntését fellebbezéssel. (PhoneArena)

10. Az új iPad Pro és iPad Air modellek májusban jelennek meg, egy gyártóhoz közeli források szerint. A bevezetés a május 6-i hétre van tervezve, együtt egy új Magic Keyboarddal és Apple Pencil-lel. Az iPad Pro várhatóan M3 chippel, MagSafe töltéssel és OLED képernyőkkel érkezik, ami valószínűleg emelni fogja az árakat. Új verziók készülnek az iPad Mini és az alap iPad számára is, amelyek várhatóan az év végén lesznek elérhetőek. (Android Authority)

11. Az Apple tervezi egy új Apple TV bemutatását integrált kamerával és gesztusvezérléssel, egy friss jelentés szerint Mark Gurman-től, a Bloomberg-től. Szó van egy hordozható intelligens kijelzőről is, ami alapvetően egy iPadhez hasonlít, és szobáról szobára mozgatható lenne. Emellett új iPad és iPad Mini modellek megjelenését tervezik az év vége felé, és az Apple mérnökei egy hajtogatható iPad ötletét is vizsgálják. (Patently Apple)

12. A Xiaomi SU7 SUV modell erős értékesítései gyorsítják fel az árháborút Kínában, kiszorítva a kisebb játékosokat és gyors alkalmazkodásra kényszerítve az iparágat. A Xiaomi ezt a modellt a gyártási költségek alatt árulja, jelentős árcsökkenéseket okozva a versenytársak között. (South China Morning Post)

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre, hogy további híreket és részletes elemzéseket kapjon a technológia világából: https://mobilissimohu.substack.com/