A mai technológiai radarunkon új mobil eszköz funkciók bevezetése és az ipart előrelendítő partnerségek kiemelkednek. A főbb témák között szerepel a BMW és a Tata Technologies közötti együttműködés az elektromos járművek szoftverének fejlesztésére, a Stability AI által bevezetett audio generálási innovációk, valamint az Apple Pencil 3 új összenyomási gesztusa. További részletekért olvasson tovább alább.

TECH RADAR 2024.04.04 – A nap témái:

1. Android 15 új asztali módja arra utal, hogy a Google nem feledkezett meg erről a funkcióról. A fejlesztői előnézetből származó felfedezések javulást mutatnak abban, hogyan lehet az alkalmazásokat átméretezni és kezelni egy nagy képernyőn, így asztali számítógéphez hasonló élményt nyújtva, lehetővé téve az alkalmazások ablakos vagy teljes képernyős módban történő használatát. Ez az evolúció ígéretesnek tűnik a képernyőterület hatékonyabb felhasználása szempontjából. (Android Headlines)

2. A OnePlus belép az AI játékba az új AI Eraser eszközzel, ígéretes forradalmi képszerkesztést kínálva. Ez az eszköz mesterséges intelligenciát használ az indészkívül elemek eltávolítására a képekről, tökéletesen integrálva az új háttérképet. A cég célja, hogy növelje a felhasználók kreativitását anélkül, hogy bonyolult szerkesztői ismeretekre lenne szükség. Az ilyen funkciókat támogató eszközök közé tartozik a OnePlus 12 és a OnePlus 11. (Android Headlines)

3. Az Oura új funkciókkal készül a Samsung Galaxy Ring előtt, beleértve egy Labs szekciót az iOS alkalmazásában. Az első új Labs funkció, a Symptom Radar, a test fáradtságjelzőit nyomon követi az egészségi állapot romlásának észlelésére. Ez a lépés az Oura felkészülését jelzi a koreai óriással való piaci versenyre az intelligens gyűrűk területén. A Labs szekció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teszteljék az új funkciókat és visszajelzést adjanak. (GSMArena)

4. Az Android Find My Device hálózata elkezdett élesedni néhány felhasználó számára, lehetővé téve az offline eszközök lokalizálását az összes Android telefonon keresztül a Google Play Szolgáltatások segítségével. Az új beállítás, amely a Google Play Szolgáltatások legújabb béta verziójában jelenik meg, lehetőséget kínál az eszközök hálózaton kívüli, nagy forgalmú területeken történő, vagy állandó hálózati megkeresésére. Ez a fejlemény az Apple által végrehajtott védelmi intézkedések bevezetését követően történt. (9to5Google)

5. A Nothing áprilisban bemutatja új fülhallgatóit, ezen kívül további két telefon érkezését is tervezi az év folyamán. A vállalat egy teaserben április 18-i termékbemutatót ígért, amely egy korábbi kampány szimbólumait idézi fel. Két új telefonmodell, a “PacmanPro” és a “Tetris” fejlesztése is folyamatban van, az utóbbi valószínűleg a következő felsőkategóriás készülék lesz. (9to5Google)

6. A Qualcomm megelőzi az Intelt az új Snapdragon X Elite chippel, lenyűgöző eredményeket mutatva az Intel Meteor Lake chipjeivel szemben. Ez az új ARM chipset, amely a Windows energiahatékony számítástechnikájára irányul, ígéri a felsőbb teljesítményt jelentősen alacsonyabb energiafogyasztással. A 2024 közepére tervezett bevezetése után kedvezően hasonlították össze az Intel legjobb teljesítményű chipeivel, jelentős változásokat sejtetve a számítástechnikai technológiában. (Android Headlines)

7. A Stability AI bemutatja a Stable Audio 2.0-t, egy fejlett zenei generáló platformot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szöveges utasításokkal akár háromperces audio anyagokat hozzanak létre. Ez jelentős előrelépést jelent az előző 90 másodperces korláthoz képest, és ingyenesen hozzáférhető a cég weboldalán. Azonban, bár ígéretes eszköz a kreatív alkotásra, a generált zene korlátai – beleértve a ismeretlen nyelvű éneket és a szokatlan hibákat – rávilágítanak az AI zenei alkotás kihívásaira. (Engadget)

8. A BMW és a Tata Technologies együttműködik az elektromos járművek szoftverének fejlesztésében, egy fejlesztési központot nyitva Indiában. Ez az kezdeményezés kihasználja India szoftvermérnöki tehetségkészletét, előrelépést ígérve a szoftveralapú járművek területén. Ez a partnerség nem csak az innovációt ösztönzi a mesterséges intelligencia és az automatizált vezetés terén, hanem lehetőséget is kínál az indiai szoftvermérnököknek, hogy a legújabb autóipari élményeken dolgozzanak. Kezdetben 100 szakemberrel indul, de a következő években ez a szám várhatóan ezerre nő. (ArenaEV)

9. Az új Apple Pencil 3 bevezetheti az összenyomási gesztust a gyors interakciókhoz, a iPadOS 17.5 béta kódjában felfedezett információk szerint. Ez egy újítást jelentene a korábbi modellekhez képest, sugallva a nyomásérzékelők hozzáadását. Ez a funkció megkönnyíthetné formák, aláírások és szöveg hozzáadását az egyszerű Pencil összenyomásával. Hamarosan várható az Apple új iPadjeinek bejelentése, ami lehetőséget adhat egy frissített Apple Pencil 3 bemutatására is. (Macworld)

10. A Pixel Watch bemutatja a „Vibration watch” funkciót, amely haptikus visszajelzésekkel jelzi az időt. A felhasználók ezt a funkciót a készülék beállításaiban aktiválhatják, lehetővé téve az idő megismerését két ujjal történő érintéssel a képernyőn. Egy egyszerű érintés az órát, egy dupla érintés a perceket jelzi, személyre szabható vibrációs típusokkal és sebességekkel. Ez a funkció, amely mindkét Pixel Watch generáción elérhető, javítja az elérhetőséget és egy diszkrét alternatívát kínál az idő ellenőrzésére. (9to5Google)

A legfrissebb technológiai hírek és innovációk nyomon követéséhez iratkozzon fel heti hírlevelünkre itt: https://mobilissimohu.substack.com/