Ma beszélünk a Google Photos lenyűgöző mérföldkövéről, amely 10 milliárd letöltést ért el, a YouTube Music új AI funkciójáról és az Apple és Google közötti trösztellenes vizsgálatról. Olvass tovább, hogy megtudd a részleteket.

Tech Radar 08.07.2024 – A nap témái:

1. A Swiss Federal Institute of Technology Lausanne kutatói olyan hűtőrendszert fejlesztettek ki kvantumszámítógépekhez, amely hidegebb, mint a világűr. Ez eléri a 100 millikelvin-t, ami -273°C-nak felel meg, míg a világűr hőmérséklete 2.7 Kelvin. Az extrém hűtés szükséges a kvantumszámítás alapjainak, a „qubitek”-nek a megfelelő működéséhez, mivel a hő megzavarhatja őket. Az alacsony energiafelhasználású rendszer meglévő alkatrészekből épül, és jelentős előrelépést hozhat a kvantumszámítás területén (XDA Developers).

2. Sanghajban kiadták Kína első iránymutatását az emberi robotok irányításáról, hangsúlyozva a kockázatkezelést és a nemzetközi együttműködést. A dokumentumot a World Artificial Intelligence Conference-en mutatták be, és megköveteli, hogy a robotok ne veszélyeztessék az emberi biztonságot és megőrizzék az emberi méltóságot. Ezenkívül szükségesek a kockázati figyelmeztető eljárások és vészhelyzeti rendszerek is. Emellett globális együttműködést szorgalmaznak ebben a szektorban (SCMP).

3. A Microsoft visszavonta döntését, és helyreállította a Microsoft-fiókról helyi fiókra váltás útmutatóját a Windows felhasználók számára. Az útmutatót eredetileg közzétették, majd törölték, de most visszaállították a hivatalos weboldalra, most egy jelszó-visszaállítási szakasz hozzáadásával. A Microsoft javasolja a Microsoft-fiók használatát a szolgáltatások zökkenőmentes integrációja és a fokozott biztonság érdekében, de most már egyértelmű lehetőségeket kínál a helyi fiókok számára is (Neowin).

4. Eddy Cue, az Apple vezető alelnöke elmagyarázza, miért érdemes az Apple Music-ot választani a Spotify helyett, kiemelve a zene minőségében történt újításokat. A SuperSaf YouTube-csatornán adott interjúban Cue hangsúlyozta, hogy az Apple Music forradalmasította a térhatású hangzást, amely egy magával ragadó zenei élményt kínál az AirPods-szal. Emellett hangsúlyozta az emberi részvétel fontosságát a lejátszási listák és az élő rádióműsorok készítésében. Az Apple elismerte a klasszikus zene kezelése terén meglévő hiányosságait is (iMore).

5. A Huawei az Nvidia modelljét követi, hogy AI ellátási láncot fejlesszen Kínában. A kínai cég az Nvidia sikeréből merít ihletet saját AI infrastruktúrájának létrehozásához, a mesterséges intelligencia chipek gyártására összpontosítva. Ez a lépés a külső beszállítóktól való függés csökkentésére és a hazai technológiai innováció ösztönzésére irányul. A Huawei célja, hogy vezetővé váljon az AI területén, az Nvidia vertikális integrációs stratégiáját követve (Digitimes).

6. Két grúz iker, akiket születéskor halottnak nyilvánítottak, 19 év után a TikTok segítségével talált egymásra. Elene és Anna egy gyermekkereskedelmi hálózat áldozatai voltak, amely kórházakat és örökbefogadási intézményeket is érintett. Miután Elene felfedezett egy felhasználót a TikTokon, aki nagyon hasonlított rá, a két lány barátok lettek, és megtudták, hogy örökbe fogadták őket. Egy DNS-teszt megerősítette, hogy egypetéjű ikrek. Az eset rávilágít a grúziai gyermekkereskedelem problémájára (PCWplus).

7. Az Apple szabadalmat nyújtott be okosszemüvegekre kettős tekintetkövető rendszerrel. Ez a rendszer, amelyet a szemüveg kerete támogat, figyelemmel kíséri a felhasználó tekintetének irányát, hogy a kivetített holografikus képek megfelelően igazodjanak a valós környezethez. A szabadalom leírja egy képszenzor alapú követőrendszer és egy alacsony energiafogyasztású tekintetkövető rendszer használatát. A rendszerek különböző üzemmódokban működnek, hogy pontos információkat szolgáltassanak a felhasználó tekintetéről (Patently Apple).

8. Az Apple és a Google közötti megállapodás kétségbe vonható az Egyesült Államokban folyamatban lévő trösztellenes per miatt. Az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja azt a megállapodást, amely szerint a Google keresőmotorja alapértelmezettként jelenik meg az Apple Safari böngészőjében. 2022-ben ez a megállapodás több mint 20 milliárd dollárt hozott az Apple-nek. Ha a Google veszít, elveszítheti a hozzáférést az iPhone keresések 70%-ához, ami jelentősen befolyásolná a Google mobilhirdetési bevételeit (Gizchina).

9. A YouTube Music egy AI alapú rádió funkciót tesztel, hasonlóan a Spotify AI DJ-jéhez. A felhasználók megadhatják zenei ízlésüket, és a YouTube Music egy személyre szabott AI rádióállomást generál. A funkció jelenleg kísérleti stádiumban van, és még nem elérhető széles körben. A Google megjegyzi, hogy „a minőség és a pontosság változó lehet”. A funkciót a YouTube Music Android alkalmazás legutóbbi bontása során fedezték fel (Android Police).

10. A Google Photos átlépte a 10 milliárd letöltés mérföldkövét a Play Store-ban, így a Google legújabb alkalmazása, amely elérte ezt a határt. A 2015-ben indított alkalmazás gyorsan népszerűvé vált felhasználóbarát felülete és felhőintegrációja révén. Ez a 10. Google alkalmazás, amely eléri ezt a mérföldkövet, csatlakozva olyanokhoz, mint a Chrome, a Gmail és a YouTube. Az AI által vezérelt funkciók, mint a Magic Editor és a Magic Eraser, hozzájárulnak a népszerűségéhez (Android Headlines).

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, hogy megkapd a legfrissebb híreket és elemzéseket a technológia világából: itt.