Steve Ballmer, Bill Gates egykori asszisztense, immár gazdagabb a volt főnökénél. A Bloomberg Billionaires Index szerint Ballmer vagyona elérte a 157,2 milliárd dollárt, míg Gates nettó vagyona 156,7 milliárd dollár – írja a Fortune.

Steve Ballmer vagyonban túlszárnyalta Bill Gateset
Steve Ballmer vagyonban túlszárnyalta Bill Gateset

Vagyonösszehasonlítás:

 • Steve Ballmer: 157,2 milliárd dollár
  • Microsoft-részvények: a vagyon több mint 90%-a
  • Los Angeles Clippers: 2 milliárd dollárért vásárolta meg, jelenlegi értéke 4,6 milliárd dollár
 • Bill Gates: 156,7 milliárd dollár
  • Cascade Investment: vagyonának mintegy fele
  • Republic Services: 21 milliárd dolláros részesedés

Ballmer sikere

Ballmer nettó vagyonának növekedését a Microsoft részvényeinek emelkedése hajtotta, amelyek 22%-kal nőttek január óta. Az OpenAI-val való 10 milliárd dolláros partnerség is nagyban hozzájárult a vállalat sikeréhez az AI-boom idején.

Gates vagyonának diverzifikálása

Gates diverzifikálta portfólióját, a Cascade Investmenten keresztül kezeli vagyonának felét. A Cascade-en keresztül Gates 21 milliárd dolláros részesedéssel rendelkezik a Republic Services hulladékgazdálkodási vállalatban.

Adományok és jótékonyság

Gates jelentős összegeket adományozott jótékonysági célokra:

 • Bill & Melinda Gates Alapítvány: Gates és volt felesége, Melinda French Gates közel 60 milliárd dollárt adományoztak az alapítvány létrehozása óta.
 • Giving Pledge: Gates és Warren Buffett közösen hozták létre a kezdeményezést, melyben a leggazdagabb emberek ígéretet tesznek vagyonuk nagy részének eladására életük során.

Ballmer karrierje a Microsoftnál

Ballmer 1980-ban csatlakozott a Microsofthoz, mint Gates asszisztense, de inkább üzleti menedzserként tevékenykedett. Eredetileg nem kapott részvényeket, de később egy profitmegosztási megállapodás révén részesült a vállalat sikeréből:

 • Profitmegosztás: Ballmer a profit növekedés 10%-át kapta alapfizetése mellett, amely 50 ezer dollár volt.
 • Részvénycsomag: Amikor a profitmegosztási részesedése túl nagy lett, Ballmer 8%-os részvénycsomagra cserélte ezt, míg Gates és Allen megtartották a maradék 84%-ot.

Los Angeles Clippers

2014-ben Ballmer 2 milliárd dollárért megvásárolta az NBA-ben szereplő Los Angeles Clippers csapatát, amelynek értéke ma már 4,6 milliárd dollárra tehető.

Ballmer és Gates karrierje a Microsoftnál szorosan összefonódott, de azóta eltávolodtak egymástól. „A Microsoft volt az, ami igazán összekötött minket” – mondta Ballmer 2016-ban.