A Samsung bejelentette a One UI 6.0-át, a legújabb felhasználói felületét, ami már a Galaxy S23 csúcsmobilokon is elérhetővé vált október vége óta. A frissítés új funkciókat és lehetőségeket hozott, de van egy fontos változás, amiről mindenkinek tudnia kell. A Samsung megváltoztatja, hogyan számítja és jeleníti meg a smartphone-ok tárhelyét, hogy a felhasználók számára világosabb legyen ez a téma.

Samsung új számítási módot vezet be a tárhely kijelzésében a One UI 6.0-val

Úgy tűnik, hogy a tárhely a One UI 6.0 frissítés után már a 10-es számrendszer alapján lesz kijelzve. Korábban a bináris rendszert használták, ahol 1 GB tárhely 1024 x 1024 x 1024 bájtot jelentett. Mostantól 1 GB tárhely 1000 x 1000 x 1000 bájtot fog jelenteni. Ezzel a számítási módszer változásával a Galaxy eszközök, amelyek az Android 14-et és a One UI 6-ot futtatják, pontosabban fogják kijelölni a rendszerfájlok által használt tárhelyet.

Samsung új számítási módot vezet be a tárhely kijelzésében a One UI 6.0-val
Samsung új számítási módot vezet be a tárhely kijelzésében a One UI 6.0-val

Korábban sokat vitatkoztak arról, mennyi helyet foglal el az Android operációs rendszer a Galaxy telefonokon. Ezzel a frissítéssel az operációs rendszer „kevesebb” helyet foglal el, legalábbis vizuálisan. Ez a változás csak a beállítások és a fájlkezelő területén jelenik meg, míg a harmadik féltől származó alkalmazások továbbra is a bináris rendszert fogják használni a tárhely számításához.

Egy egyszerű magyarázat szerint, ha van egy 256 GB-os telefonod, a „rendelkezésre álló” belső memória hirtelen nőni fog a beállításokban. Ugyanakkor az alkalmazások és játékok több helyet fognak „foglalni”. Hasonló módon jelenik meg a tárhely kijelzése a külső tárolóeszközök esetében is. Ha például egy 1 TB-os SSD-t csatlakoztatunk, úgy fog tűnni, mintha 1024 GB tárhelye lenne, nem 951 GB, mint korábban.

Ha kíváncsiak vagytok, mikor érkezik az Android 14 a Samsung okostelefonotokra, úgy tűnik, hogy az év végéig 30 modell fogja megkapni a frissítést. Itt van a lista!