A dél-koreai technológiai óriás, a Samsung Electronics, fontos lépést tett a félvezetők innovációjának versenyében, miután 755 millió dollár (kb. 254 milliárd forint) értékű szerződést írt alá az ASML-lel, az holland lapkagyártó berendezések piacának vezetőjével. Ez a megállapodás, mely a 2nm-es cip technológia Extreme Ultraviolet (EUV) fejlesztésére összpontosít, meghatározó pillanatot jelent a Samsung számára a globális félvezetőpiac meghódításának törekvésében.

A Samsung alelnöke, Lee Jae-yong, nemrég tért vissza Hollandiából, kifejezve elégedettségét az ASML-lel való partnerség kapcsán. Az ASML az egyetlen cég, amely képes előállítani azokat a fejlett EUV berendezéseket, amelyek a 7nm-es vagy annál kisebb cippek gyártásához szükségesek. Az ASML, korlátozott gyártási kapacitással rendelkező, költséges gépeinek előállításában, stratégiai szempontból létfontosságú partner a Samsung számára.

Samsung ASML

A megállapodás részeként közös befektetések történnek egy Dél-Koreában létrehozandó kutatási létesítménybe, ahol az EUV technológiákat fogják fejleszteni. Kyung Kye-hyun, a Samsung Eszközmegoldások Divíziójának vezetője kiemelte e partnerség fontosságát a High-NA (Numerical Aperture) EUV technológia megszerzésében, ami alapvető a hosszú távú DRAM memória cippek és logikai cippek gyártásához.

Többről van szó, mint pusztán berendezések beszerzéséről: a Samsung és az ASML megállapodása a következő generációs technológia használatának optimalizálására irányuló szoros együttműködés kiépítésére összpontosít. A két cég mérnökei közösen dolgoznak majd az új kutatóközpontban, Dongtanban, Gyeonggi tartományban, hogy javítsák az EUV cipgyártási technológiát.

Az ASML tervezi, hogy a következő hónapokban piacra dobja a 2nm-es cipgyártásra szolgáló berendezéseket, évente 20 egység gyártási kapacitással. A Samsung 2025-re tervezi elkezdeni a 2nm-es cippek gyártását, figyelembe véve, hogy a piaci feltételektől és a gyártás minőségétől függően a bevezetés késleltetve lehet.

Ez a megállapodás nemcsak jelentős előrelépést jelent a Samsung számára a globális technológiai versenyben, hanem kiemelkedő példája annak is, hogy a stratégiai együttműködések hogyan alakíthatják az ipar jövőjét.