Qualcomm bejelentette, hogy szorosabb együttműködésre készül a Google-lal és az Android telefonok gyártóival annak érdekében, hogy meghosszabbítsák az okostelefonok szoftvertámogatását. Ez a lépés különösen fontos lehet az alacsonyabb és középkategóriás eszközök esetében, amelyek gyakran rövidebb támogatási időszakot kapnak, mint a csúcskategóriás modellek.

Chris Patrick, a Qualcomm alelnöke és általános igazgatója kifejtette, hogy a biztonsági frissítések és az Android verziófrissítések biztosítása bonyolult és költséges folyamat a gyártók számára. Patrick hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a Qualcomm és partnerei jelentős erőfeszítéseket tettek a kódstruktúra és a frissítési gyakorlatok átalakítására. Ezen változtatások célja, hogy megkönnyítsék a frissítési folyamatot, és lehetővé tegyék, hogy az Android telefonok hosszabb ideig megkapják a legújabb szoftververziókat.

Az új szabályozások és a piaci nyomás

Az Európai Unió tervei szerint kötelezővé tennék a gyártók számára, hogy minden készüléket, függetlenül annak kategóriájától, legalább öt évig szoftvertámogatással lássanak el. Ez a szabályozás még nagyobb nyomást gyakorolna a gyártókra, hogy javítsák a frissítési gyakorlatukat.

Jelenleg csak a Samsung és a Google kínálnak akár hét év szoftvertámogatást a telefonjaikhoz, mivel ezek a gyártók saját fejlesztésű CPU-kat használnak (Exynos és Tensor). Ez rávilágít a processzorgyártók támogatásának fontosságára a hosszú távú szoftvertámogatás biztosításában.

Jövőbeli bejelentések és várakozások

Qualcomm várhatóan később az év folyamán további részleteket közöl a szoftvertámogatási stratégiájáról. Feltételezések szerint a nagy bejelentés egy új, csúcskategóriás CPU-val, a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4-gyel egy időben történhet. Az új processzorok támogatása meghatározó lehet a jövőbeli Android eszközök frissítési gyakorlatában.

A Galaxy S24 Ultra például már a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 processzort használja a For Galaxy kiadásban, ami azt jelzi, hogy a Qualcomm készen áll arra, hogy kiterjesztett támogatást nyújtson más gyártók számára is. Ez a fejlesztés segíthet az egész Android ökoszisztéma frissítésének megkönnyítésében és a felhasználói élmény javításában.