Az összecsukható telefonok piaca folyamatosan bővül, és nem csak a nagy nevű gyártók kínálnak innovatív megoldásokat. Indiai vállalkozások is beszálltak a versenybe, amelyek közül a BlackZone az egyik legérdekesebb példa. A cég egy alapvetően egyszerű, nem okostelefon kategóriájú készüléket kínál, mely külsőre az Apple még be nem jelentett összecsukható iPhone-jára hasonlít.

Összecsukható iPhone klón már kapható Indiában; az Apple-t idéző BlackZone csak 36 euró

A telefon, melyet az indiak elérhető áron, mindössze 36 euróért (kb. 13 900 Ft) kínálnak, két kijelzővel, USB-C porttal, 2000 mAh kapacitású akkumulátorral és microSD-kártyahellyel rendelkezik, ami legfeljebb 32 GB-os kártyákat képes kezelni. A BlackZone állítása szerint az Apple prototípusait látva inspirálódott, bár ez a megjegyzés kétségeket vet fel a valódi technológiai innováció mértékét illetően.

A termék piaci pozícionálása érdekes, hiszen az Apple még mindig habozik az összecsukható készülékek formátumát illetően, amelyek piaci bevezetése 2025 és 2026 között várható. Az, hogy egy ennyire olcsó alternatíva megjelenik, főleg csak humoros vagy szórakoztató célra szolgálhat, tekintve hogy a három hátlapi kamera működésében kételyek merülnek fel, és a dizájnja is inkább egy divatos kiegészítőre emlékeztet.

Összességében a BlackZone készüléke egy figyelemre méltó példa arra, hogyan próbálják kisebb piaci szereplők kihasználni a nagyobb márkák által teremtett hype-ot, jóllehet kérdéses, hogy ez a termék mennyire képes megállni a helyét a minőségi technológiai termékek piacán.