Az Európai Parlament legutóbbi döntése értelmében hamarosan minden tagállamban bevezetésre kerül a digitális pénztárca, vagyis az eID. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok olyan személyes dokumentumokat, mint a jogosítvány vagy a személyi igazolvány, egyszerűen mobiltelefonon keresztül is bemutathassák.

A digitális pénztárca, amely az uniós polgárok és vállalkozások számára egyaránt elérhető lesz, számos dokumentumot képes tárolni. Ide tartozik majd a személyi igazolvány, jogosítvány, hitelkártyák, oktatási bizonyítványok és egyéb fontos iratok. A digitális identitás, az eID célja, hogy egyszerűsítse a közigazgatási folyamatokat és elősegítse a társadalom digitális átalakulását.

A rendszer nem csak a dokumentumok digitális tárolását teszi lehetővé, hanem széleskörű egyéb szolgáltatások igénybevételére is képesít. Az uniós polgárok például egyszerűen nyithatnak banki számlákat, jelentkezhetnek egyetemekre, tárolhatják orvosi receptjeiket, és számos egyéb tevékenységet hajthatnak végre digitális úton. A digitális pénztárca emellett lehetővé teszi a tranzakciók kezelését mind online, mind offline módon, miközben a felhasználók teljes kontrollt gyakorolhatnak az általuk megosztott információk felett.

A digitális pénztárca bevezetésének tervezett dátuma 2026-ra van tűzve, míg az uniós célkitűzés az, hogy 2030-ra az európai polgárok legalább 80%-a használja ezt a digitális identitást az alapvető közszolgáltatásokhoz. Az eID használata nem lesz kötelező, a hagyományos fizikai dokumentumok továbbra is használhatók lesznek.