Február elején egy rendkívül érdekes készülék került tesztelésre nálunk, az E Ink technológiát használó Onyx Boox Note Air 2 Plus táblagép. Ez a készülék az ONYX International által lett fejlesztve, amely vállalat 2006-ban alakult, és főleg e-könyv olvasók tervezésére és gyártására specializálódott. Az ONYX a tervezéstől a szoftveren át az összeszerelésig maga végzi a gyártási folyamatot.

Onyx Boox Note Air 2 E-Ink Tablet Review
Onyx Boox Note Air 2 E-Ink Teszt

Az ONYX-ról megtudtuk, hogy modern E-Ink paneleket, erős processzorokat és nagy kapacitású akkumulátorokat használ, amelyekkel akár egy hónapos üzemidőt is ígérnek. Vannak olyan modellek, mint ez a BOOX Note Air 2 Plus, amelyek további funkciókkal, mint például érintőképernyő vagy Wi-Fi, büszkélkedhetnek. Ez a táblagép több mint egy sima táblagép; rajzoláshoz, jegyzeteléshez használható, miközben élvezhetjük a szemkímélő E Ink kijelző előnyeit (tükröződésmentes, így a napfény sem jelent problémát). Tartozik hozzá stylus, teljes e-könyv gyűjteményt tárolhatsz rajta, mindezt egy Android operációs rendszerrel rendelkező hagyományos tablet funkcióinak kínálatával.

Ha érdekel egy ilyen eszköz, itt az ideje, hogy alaposabban is megismerjük!

Kicsomagolás és dizájn

Az elegáns és letisztult csomagolásban az Onyx Boox Note Air 2 Plus táblagép mellett megtaláljuk a stylust, a használati útmutatót, valamint az USB-C és USB-A csatlakozóval rendelkező töltőkábelt. Ez egy kiváló kezdőcsomag, még akkor is, ha nincs külön adapter a csomagban. Ami a dizájnt illeti, az ONYX BOOX Note Air2 Plus már az első érintésre prémium minőségűnek érződik, köszönhetően a könnyű, de ellenálló alumínium-magnezium ötvözetből készült házhasználatának. A bal oldali gerincen és a jobb oldalon mágnesek segítik a stylus tárolását.

Méretét tekintve a táblagép 229,4 x 195,4 x 5,8 mm-es, tehát rendkívül vékony. Az alumínium-magnezium ötvözet használata elegáns, üzleties megjelenést biztosít, míg a sötétzöld (Dark Green) színű, metálfényű bevonat nagyon vonzó, bár hajlamos az ujjlenyomatok megjelenítésére. A bal oldali szélén található a hangszóró, a mikrofon, az USB-C port és a bekapcsológomb.

445 grammos súlyával ez a 10 hüvelykes táblagép teljesen megfelel az elvárásoknak, így itt nincs meglepetés. A kézben tartva azonnal érezhető a minőség és a prémium kategóriához való tartozás biztonsága.

Kijelző és stylus

Ahogyan korábban is említettem, a táblagép egy 10,3 hüvelykes E Ink kijelzőt használ, amelynek technológiája valójában az E Ink Carta, azaz “elektronikus papír” típusú. Mit jelent ez a felhasználó számára? Hogy az olvasási folyamat ezen a kijelzőn sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos e-papíron történő olvasás. Az előző modellekben integrált kijelzőkkel szemben itt világosabb háttérrel és magasabb kontraszttal rendelkező kijelzőt kapunk.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS
Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

A kijelző felbontása 1404 x 1872 pixel, és támogatja a kétfajta érintkezési módot (induktív + kapacitív). 16 szürkeárnyalatot képes megjeleníteni, és felfedeztem egy úgynevezett “Regal” módot is, amely minimalizálja a vizuális torzulások megjelenését az E Ink képernyőn a részleges frissítések során. Ezzel a funkcióval aktiválva nincs szükség a képernyő teljes frissítésére az egyszerű szöveges dokumentumok olvasásához.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

Megjelenik egy “MOON Light 2” nevű technológia is, amely lehetővé teszi a táblagép alacsony megvilágítás melletti vagy éjszakai használatát anélkül, hogy ártana a szemnek. Egy finom fényt hoz létre, és lehetőségünk van a hőmérséklet szabályozására is. Nagyra értékeltem, hogy itt nincs villogás, köszönhetően a Flicker-Free technológiának. Az értesítési sávból állítható a frontális fény, fényerő- és hőmérsékleti (hideg-meleg) csúszkával.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

Mivel korábban említettem a kétfajta érintkezési támogatást, a Note Air 2 Plus táblagép két szenzorréteget használ: egy többpontos kapacitív szenzort a kijelző alatt, így kétujjas csípőmozdulatokkal lehet nagyítani vagy kicsinyíteni a dokumentumokon. A másik réteg a Wacom szenzor, amely az E Ink panel alatt helyezkedik el, lehetővé téve jegyzetelést és vázlatok készítését a csomagban található stylussal. A stylusról szólva, ez 4096 nyomásszintet támogat és felsőkategóriás pontosságot ígér.

Hozzátenném még, hogy a táblagép ASAHI üveg védelemmel rendelkezik a karcolások és egyéb sérülések ellen, valamint a felülete egy különleges réteggel van bevonva, amely csökkenti a kijelzőn megjelenő tükröződéseket. Ilyen technológia használatával nyilvánvaló, hogy a táblagép nem a gamingre, videófogyasztásra vagy multimédiára van tervezve, mint egy standard modell, így az e-könyvek olvasása lesz itt a fő tevékenység.

Hardver és operációs rendszer

A hardveres felszereltség egy klasszikus táblagép felhasználói szemszögéből talán szerénynek tűnhet, ám az Onyx Boox Note Air 2 Plus céljaira nézve valósággal zászlóshajónak számít. Belsejében egy 2 GHz-en pörgő nyolcmagos processzor dolgozik, 4 GB RAM-mal és 64 GB flash tárhellyel kiegészítve. A táblagépen található hangszóró, mikrofon, giroszkóp, továbbá USB Type-C port van, amely támogatja az OTG (On-The-Go) funkciót.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

Az ONYX BOOX Note Air 2 Plus Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 kapcsolatot is kínál, és a 3700 mAh kapacitású akkumulátora elsőre talán szerénynek tűnhet, de az új generációs E Ink kijelző rendkívül alacsony energiafogyasztása miatt akár egy hónapig is kitart a készülék készenléti üzemmódban. Emellett lehetőség van Bluetooth vagy USB-C kapcsolaton keresztül fejhallgató vagy hangszóró csatlakoztatására.

A szoftver tekintetében az Android 11 operációs rendszer van előre telepítve, ami lehetővé teszi különböző harmadik féltől származó alkalmazások telepítését közvetlenül a Google Play Áruházból. Gyakorlatilag egy E-Book olvasó evolúcióját kapjuk Androiddal, Wi-Fi-vel és számos extra funkcióval, ami gazdagítja az élményt, plusz a korábban említett stylus.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

Az interfész kialakítása eltér a megszokott Android táblagépekétől; a beállítások és funkciók, úgymint a Könyvtár, Store, Jegyzetek, Tárolás, Alkalmazások és Beállítások, egy bal oldalon elhelyezkedő eszköztárban érhetők el. A Könyvtárban megtalálhatóak a letöltött e-könyvek, míg a Store (üzlet) egy dedikált könyváruház, ahonnan kedvenc címeidet töltheted le, bár lehetőséged van saját e-könyveid feltöltésére is, beleértve a felhőalapú tárolószolgáltatásokat (Dropbox, Google Drive, Baidu Cloud, OneDrive, NutStore, WebDAV) való hozzáférést is. A Jegyzetek részben új jegyzeteket és vázlatokat hozhatsz létre, illetve hozzáférhetsz a mentettekhez.

A Tárolás szekcióban információkat kaphatsz a rendelkezésre álló helyről, és hozzáférhetsz dokumentumokhoz, képekhez, zenékhez, videókhoz, letöltésekhez, apk fájlokhoz és egyebekhez. Az Alkalmazások között megtalálhatóak az összes letöltött cím, és az előre telepítettek között szerepel a BooxDrop, Számológép, Naptár Jegyzet, Óra, Szótár, Galéria, Play Áruház, Navigációs Gömb, Zene, NeoBrowser, Felvevő, Képernyővédő. Végül, de nem utolsósorban a Beállítások területen számos opció található a kijelzővel, gesztusokkal, hálózatokkal és a stylus kalibrálásával kapcsolatban.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

A személyre szabáshoz különböző képernyővédőket alkalmazhatsz, és nagyon hasznos a Navigációs Gömb nevű gomb, amely gyors parancsokat/billentyűket nyit meg a vissza lépéshez, képernyő frissítéséhez, alkalmazások optimalizálásához, multitasking váltóhoz, bezáráshoz, görgető gombokhoz, képernyőkép készítéséhez, beállításokhoz és a navigációs gömb méretének állításához. Ezek a funkciók különösen hasznosak, tekintettel arra, hogy nincsenek fizikai hangerő gombok a képernyőképek készítéséhez és más módon sem érhető el a multitasking.

Használati forgatókönyvek és benyomások

Egy hagyományos táblagéppel ellentétben, ahol a használati esetek között gyakori a szocializáció, munka és szórakozás, az Onyx Boox Note Air 2 Plus esetében néhány további forgatókönyv teszi ezt az eszközt különlegesebbé. Lássuk ezeket részletesen, és emeljük ki az erősségeiket.

E-könyv olvasó

Az első forgatókönyv, ami eszembe jutott, az az e-könyv olvasás. Tudom, hogy ezt egy szokásos táblagépen is meg lehet tenni, és manapság már vannak külön olvasó módok is a szem védelme érdekében, de sosem lesz olyan olvasási élményed, mint egy ilyen E Ink Carta kijelzővel rendelkező eszközzel, mint az ONYX BOOX Note Air2 Plus. A szem fáradtsága a múlté, és ez egy tevékenység, amit akár éjjel is problémamentesen végezhetsz.

E-könyv olvasó

Van egy dedikált alkalmazásod, ahol csípés mozdulatokkal nagyíthatsz, könyvjelzőket helyezhetsz el, és sok más műveletet végezhetsz, beleértve a keresést, fejezeteket és még sok mást. Teljes és biztonságos olvasási élmény a szemeid számára.

E-könyv olvasó

Megtekinthetsz grafikai részleteket és diagramokat tartalmazó dokumentumokat is, és a támogatott fájltípusok között szerepelnek a TXT, HTML, RTF, FB2, FB2.zip, MOBI, CHM, DOC, DOCX, PRC, EPUB, PDF, PPT, DjVu, JPG, PNG, GIF, BMP, CBR, CBZ, sőt még MP3 vagy WAV hangoskönyvek is, amelyeket a telepített audio lejátszón keresztül hallgathatsz meg.

Jegyzetfüzet/vázlatok

A csomagban található stylus segítségével ez az E Ink táblagép jegyzetfüzetté is átalakul, az írás papíron történő írás előnyével. Van egy dedikált jegyzetalkalmazás, amely különböző sablonokat kínál a jegyzet céljától függően (üres, naptár, Cornell, nagy rács, angol, tanulmány, borító) és még egyéni sablon készítési lehetőséget is. Vannak kézírásra szánt opciók, amelyekről beszéltünk, valamint szöveges bevitelre szolgáló opciók, ahol a billentyűzetet használod.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

A kézírás lesz itt a leggyakrabban használt, mivel sokkal egyszerűbb, ahogy korábban is említettem, az írási folyamat megegyezik a papírra történő közvetlen írással. Vannak opciók a használt toll/tű típusára, színekre, nagyításra, szövegablakokra és egy MI-asszisztensre, amely segít tökéletesíteni a rajzolt geometriai alakzatokat, mint például háromszög, kör, négyzet és mások.

Vannak további MI funkciók is, mint például a Lasso felismerés vagy a Törlés, ahol gyakorlatilag áthúzod az írott szöveget, és az azonnal törlődik, pont mint ahogy az iskolában a papíron tennéd.

Audio jegyzetek/szótár

A táblagép további előnyöket is kínál, mint például az audio jegyzetek készítésének lehetőségét például előadásokon, vagy a képernyő videóval való rögzítésének lehetőségét, amikor például egy egyenletet oldasz meg, és szeretnéd megosztani a megoldási folyamatot egy osztálytárssal. A telepített alkalmazások között megtalálható a Szótár, a Bing/Google Fordító, valamint egy szókincs, ahol elmentheted a kívánt szavakat.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

Az utolsó rész az e különleges táblagép körül kialakult benyomásoknak van szentelve, amelyet a gyártó “több mint egy táblagépnek” nevez. És valóban, egy elektronikus napló, e-könyv olvasó és klasszikus Android táblagép szerepét tölti be, lehetővé téve a kívánt alkalmazások letöltését, így semmi sem marad ki a modern eszközökkel való élményből. Az E Ink kijelző hasznosságát ötvözi egy olyan stylusszal, amely igazi papíron írás érzetét nyújtja, és alkalmat ad a képzelet szabadon engedésére, vázlatok készítésére vagy rajzolásra a jegyzetalkalmazásban. Még a írás hangja is hasonlít a papíron történő íráshoz, hitelességet kölcsönözve.

Onyx Boox Note AIR 2 PLUS

Az üzemidő egy másik erős pont, köszönhetően az érintőképernyős E Ink panel rendkívül alacsony energiafogyasztásának. Azt vártam, hogy a kijelző frissítése lassú lesz az régebbi e-könyv olvasókhoz képest, de semmi ilyesmi, a frissítés gyors, és az előző szöveg “nyomai” gyorsan eltűnnek a képernyőről. Hosszabb használat során sem tapasztalható szemfáradtság, kiváló olvashatóság mellett, és pluszban a vékony kialakítás miatt tényleg olyan, mint egy jegyzetfüzet. Stylusszal jegyzetelhetsz előadások alatt, és egy digitális könyvtár is rendelkezésedre áll, az ONYX BOOX Note Air2 Plus valóban az üzletemberek igazi gadgetje, akik nem akarnak lemaradni az online világ eseményeiről.

Ár és elérhetőség

Íme, ahonnan megvásárolható az ONYX BOOX Note Air2 Plus táblagép:

ONYX BOOX Note Air2 Plus hivatalos bemutató videó: