Google egy új lépéssel ellentétes irányba halad, mint az Apple 2024-ben, és úgy tűnik, hogy blokkolni kezdi az alkalmazások Google Play Store-on kívüli telepítését. Míg az Apple engedélyezte a sideloadingot Európában az EU nyomására, a Google egy másik utat látszik választani, indokoltan.

A Google új stratégiája a biztonság jegyében: Külső forrásokból származó alkalmazások blokkolása

A “pénzügyi csalások számának csökkentése” érdekében hivatkozott indokkal a Google egy új programot indított, amely megakadályozza a felhasználókat abban, hogy az Play Store-on kívülről származó alkalmazásokat telepítsenek. Ezt egyelőre Szingapúrban kezdték el. A vállalat célja, hogy megszabaduljon azoktól az alkalmazásoktól, amelyek visszaélnek az Android engedélyeivel, elolvassák az SMS-ben és értesítésekben kapott egyszer használatos jelszavakat.

A Google szerint négy engedélycsoport van, amelyeket a kártékony szoftverek pénzügyi csalások elkövetésére használnak. Ezeknek a többségét sideloadingon keresztül, vagyis kézzel, nem a Play Store-ból telepítik. A felismerési kódok ellopásán túl gyakorlat az is, hogy kémkednek a képernyő tartalma után.

A Play Store-on kívülről telepített alkalmazások 95%-a végez ilyen tevékenységeket. Azok, akik Szingapúrban próbálnak ilyen telepítést végrehajtani, egy felugró üzenetet kapnak, amely így szól: “Ez az alkalmazás hozzáférést kérhet érzékeny adatokhoz. Ez növelheti az identitáslopás vagy a pénzügyi csalás kockázatát.”

A Google a Szingapúri Kiberbiztonsági Ügynökséggel együttműködve fejlesztette ki a pilótaprogramot. 2023-ban indítottak egy valós idejű alkalmazásszkennelési funkciót a Play Protecten keresztül.