A OnePlus 12 egy újabb jelentős szoftverfrissítést kapott, amely ezúttal az AI technológiát hozza el a készülékre, új funkciókkal bővítve annak képességeit. Ez a frissítés különösen figyelemre méltó, tekintve, hogy bizonyos AI funkciók most már képesek felvenni a versenyt a Pixel 8 Pro és a Galaxy S24 Ultra készülékekkel is. Viszont fontos megjegyezni, hogy ezek a fejlesztések egyelőre csak a ColorOS rendszerben, azaz kizárólag Kínában érhetők el, az OxygenOS felhasználói számára nem.

Az új frissítésnek köszönhetően a OnePlus 12 mostantól képes AI alapú híváskezelésre. Az AI Call Summarizer funkció automatikusan hallgatja meg a hívásokat, majd szöveges összefoglalót készít belőlük, amely különösen hasznos lehet címek, utasítások vagy fontos információk jegyzetelésekor. Ezen túlmenően a OnePlus 11 és 12 készülékek egy új, Magic Eraserhez hasonló funkciót is kaptak, az AIGC Removert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy AI segítségével eltávolítsanak nem kívánt személyeket vagy tárgyakat a fotókról. Továbbá, a készülékek egy új böngészőbeli funkcióval is bővültek, amely képes összefoglalni a weboldalak tartalmát, míg a Breeno Touch alkalmazás most már képes a képernyőn megjelenő tartalmak szkennelésére és cselekvési javaslatok tételére azok alapján.

A OnePlus 11 a PHB110_14.0.0.403(CN01) verziószámú frissítést kapta, míg a OnePlus 12 a PJD110_14.0.0.405(CN01) buildet. Jelenleg még nem ismert, hogy a globális piacokon elérhető modelleken mikor, vagy egyáltalán elérhetővé válnak-e ezek a funkciók.