Németország belügyminisztere, Nancy Faeser kijelentette, hogy nem tántorítja el a magas költségek sem attól, hogy eltávolítsák a kínai alkatrészeket az ország 5G-s telekommunikációs hálózatából, ha ez a nemzetbiztonság érdekében van.

A Handelsblatt újságnak adott interjúban Faeser azt mondta, ha nagy a kockázata annak, hogy a kínai szolgáltatók, a Huawei Technologies és a ZTE alkatrészei jelen vannak a német hálózatban, akkor az nem kifogás, hogy drága lesz az alkatrészek cseréje.

„Azt fogjuk tenni, hogy megtiltjuk azokat az alkatrészeket, ha komoly biztonsági kockázatot jelentenek”, mondta Faeser. „A hálózatüzemeltetőknek lépniük kell, és le kell szerelniük az alkatrészeket.”

Németország az Európai Unió sok országától eltérően eredetileg nem tiltotta meg a Huawei 5G-s eszközeit az amerikai nyomás ellenére a kínai infrastruktúra-szolgáltatókkal szemben. Ehelyett a kormány úgy döntött, hogy az összes olyan alkotóelemet, amelyeket “kritikus IT infrastruktúrának” tekintenek, az hatóságoknak kell tanúsítaniuk.

A Belügyminisztérium vizsgálatot végez az ország 5G-s mobilhálózatában, hogy felmérjék, mekkora részét teszik ki a Huawei és a ZTE komponensei.