A CNBC friss interjújában Mustafa Suleymant, a Microsoft MI-vezetőjét kérdezték a mesterséges intelligencia tanítására felhasznált internetes tartalmak jogszerűségéről. Suleyman meglepő válaszában kifejtette, hogy szerinte a nyílt weben elérhető tartalmakat már régóta tisztességesen felhasználhatónak tekintjük.

A Microsoft vezetője szerint a webes tartalmakhoz való hozzáállás a 90-es évek óta az, hogy ezek bárki által lemásolhatók és reprodukálhatók. Suleyman úgy véli, hogy az interneten elérhető tartalmak szabad szoftvernek számítanak, és azok a weboldalak és kiadók, amelyek megtiltják tartalmaik adatgyűjtésre való felhasználását, szürke zónában mozognak.

A The Verge azonban más véleményen van, rámutatva, hogy az Egyesült Államokban és sok más országban a szerzői jog automatikusan védi a létrehozott műveket, amint azok megszületnek. Ez a védelem nem veszik el pusztán attól, hogy a tartalmat közzéteszik az interneten.

A méltányos felhasználás és a jogi viták

A méltányos felhasználást nem a társadalmi konszenzus biztosítja, hanem a jogszabályok. Bár a bíróság néha mérlegelheti, hogy egy tartalom bizonyos mértékű felhasználása méltányos-e, sok mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat állítja, hogy adatgyűjtési gyakorlatuk tisztességes felhasználásnak minősül.

A mesterséges intelligencia 2022-es gyors felfutása óta rendszeresen téma, hogy mennyire etikus a nagyvállalatok részéről emberek alkotta tartalmakat felhasználni MI-modellek tanítására. Egyes esetekben ezek a viták a bíróságig is eljutnak. Idén áprilisban például 8 nagy amerikai lap, köztük a New York Times is pert indított az OpenAI és a Microsoft ellen, mivel állításuk szerint a cégek engedély nélkül használták fel több millió cikküket.