A finn vállalat globálisan jelenleg 86.000 alkalmazottal rendelkezik. Azonban a cég vezetése bejelentette, hogy akár 14.000 munkahelyet is megszüntethetnek a cég legújabb generációs 5G eszközeinek eladásai miatt, melyek az idei év harmadik negyedévében jelentősen csökkentek.

A Nokia vezérigazgatója, Pekka Lundmark a következőket mondta:

„A piaci helyzet tényleg nehéz, és ennek bizonyítéka, hogy észak-amerikai eladásaink, ami a legfontosabb piacunk, 40%-kal esett az harmadik negyedévben.”

Úgy tűnik, a Nokia a munkahelyek csökkentésével 800 millió és 1,2 milliárd euró közötti összeget kíván megtakarítani 2026-ig. Lundmark hozzátette:

„Továbbra is hiszünk a piacon a közép- és hosszú távon, de nem fogunk tétlenül ülni és arra várni, hogy a piac minél hamarabb talpra álljon. Egyszerűen nem tudjuk, mikor fog ez megtörténni.”

Nem csak a Nokia szenvedett az eladások visszaesésétől. A fő svéd versenytárs, az Ericsson is figyelmeztetett, hogy 2023 második felének eladásai valószínűleg a szokásosnál alacsonyabbak lesznek. Lehet, hogy ebben az esetben is elbocsátásokra lehet számítani.