2023-ban nem voltak nagy mozgások a strapabíró telefonok piacán, leszámítva egy Moto Defy-t és egy CAT telefont műholdas kapcsolattal, amelyek valójában ugyanazt a készüléket jelentették. Most az HMD is beleveti magát a harcba, és előkészíti a Nokia XR30-at. Az első képek már felbukkantak a weben.

Két évvel a Nokia XR20 bemutatása után érkezik a folytatás, a Nokia XR30, amelyet Nokia Sentry 5G-ként is ismernek. A német WinFuture weboldal több hivatalos képet osztott meg a készülékről, amely zöld és fekete színben jelenik meg. A dizájn jelentősen megváltozott az elődmodellhez képest, és a selfie kamera központi felső részen található kivágással van ellátva.

A tok masszív, műanyagból készült, erősítve az ütések és az esések ellen. Az IP68-as tanúsítvánnyal és a MIL-STD-810H minősítéssel is rendelkezik, mint elődje. A bekapcsológomb egyben az ujjlenyomat-olvasó is, a hangerőgombokkal együtt a jobb oldalon található. A bal oldalon pedig egy programozható gomb található, amelyre a felhasználó bármilyen funkciót kioszthat. Hátul egy dupla kamera rendszer található, 64 MP-es fő szenzorral és egy 8 MP-es ultrawide kamerával.

A készülék rendelkezik egy 16 MP-es selfie kamerával is, amely az előlapon található kivágásban helyezkedik el. Az XR30 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel érkezik, valamint egy 4600 mAh-s akkumulátorral, amely 33W-os töltést támogat. A készülék ára körülbelül 500 euró (kb. 188 000 Ft).