Az elmúlt pár évben a mobiltelefonok zoom funkciója nagyjából egy helyben toporgott. Mióta a Xiaomi Mi 10 Ultra bemutatta a 120X-es zoomot, az új modellek inkább csak a 100X-es digitális zoomig jutottak. De úgy néz ki, 2024-ben ezen is túllépünk: akár 200X, sőt 300X-es zoom is elképzelhető lesz.

Mesterséges intelligencia és pixelalapú képrekonstrukció által támogatott 200X és 300X-es zoom várható a 2024-es mobiltelefonokban

Azt hinnénk, ez túlzás. Hiszen minden, ami 60X-es zoom felett van, már eléggé zavaros. Érdekes, hogy most újra divatba jön a zoom-verseny. Korábban már láthattuk, hogy nagy márkák, mint az Apple, az OPPO vagy a OnePlus inkább csak 2-3X-es optikai zoomot pakoltak az új csúcsmodellekbe. Csak a Samsung maradt annál, hogy 10X-es optikai zoomot adjon a telefonjaihoz.

De 2024-ben új szintre léphetünk. Ebben az újításban kiemelt szerepet kap a MI, vagyis a mesterséges intelligencia, amely lehetővé teszi, hogy a nagy zoom-arányú képek is ugyanolyan élesek és részletgazdagok legyenek, mint a kisebb zoom mellett készült képek. A MI és a pixelalapú képjavítás együttműködése révén magas minőségű képeket készíthetünk, még nagyítás esetén is.

Ez hasonló ahhoz, mint amikor nagy zoommal fotózzuk a Holdat: nem csak a fotó maga számít, hanem egy előre beállított minta is. Ha tippelnem kellene, melyik cég lesz az, amelyik megteszi ezt az óriási lépést, én a kínai Xiaomi-ra tenném a voksom. Talán még a vivo is szóba jöhet, amely korábban is meglepetéseket okozott, bár az utóbbi időben visszafogottabbak lettek.