Android számos architektúrát támogat, mint az ARM, X86 és MIPS, de ha okostelefonokról, táblagépekről és okosórákról van szó, az ARM a legmegbízhatóbb. Ez azt jelenti, hogy aki birtokolja az ARM-ot, hatalmas befolyással bír az egész ökoszisztémára. Ma arról értesültünk, hogy a Qualcomm és a Google a jövőben szeretnének változtatni ezen, egy új architektúrán dolgozva.

RISC-V architektúrára épülő új lapka készül az okosórák számára
RISC-V architektúrára épülő új lapka készül az okosórák számára

A RISC-V-ről (amit Risc Ötnek ejtenek ki a Wikipedia szerint) van szó, ami egy nyílt forráskódú CPU-instrukciós készlet. Ez azt jelenti, hogy a lapkagyártók díjmentesen használhatják ezt az architektúrát, nem kell licencdíjat fizetniük, mint az ARM esetében. A Google és a Qualcomm partnerséget alakítottak, hogy ezt megvalósítsák, de minden kis lépésekkel kezdődik. Úgy tűnik, hogy a Snapdragon Wear lapkákról beszélünk egyelőre, amelyek az elkövetkező években kerülnek az okosórákba.

Úgy tűnik, hogy a Snapdragon Wear lapkákról beszélünk egyelőre, amelyek az elkövetkező években kerülnek az okosórákba.
Úgy tűnik, hogy a Snapdragon Wear lapkákról beszélünk egyelőre, amelyek az elkövetkező években kerülnek az okosórákba.

Mégis, az Android hivatalosan nem támogatja a RISC-V architektúrát, és a Google még nem döntötte el, milyen funkciókra lesz szükség a standard elfogadásához. Hogy jobban megértsük, miért fontos az ilyen architektúra létrehozása a cégek számára: a Qualcomm, a Samsung és a MediaTek licencdíjat fizetnek az ARM-nek, hogy Cortex magokat használhassanak lapkáikban. Az Apple, a Samsung és a Google még magasabb díjakat fizetnek, mivel CPU-jukat saját fejlesztésűek és egyedi magokkal vannak ellátva.

RISC-V architektúrára épülő új lapka 003

Ha a Qualcomm és a Google megvalósítják a RISC-V architektúrát, a termelési költségek mérséklődhetnek. Közben, úgy néz ki, a Qualcomm hamarosan bemutat egy új okosóra lapkát. Míg a Snapdragon Wear 2100 2016-ban, a Wear 3100 2018-ban, addig a W5 CPU-sorozat 2022-ben került a piacra. 2024-ben várhatóan bemutatkozhat az első RISC-V magokra épülő lapka, de a cég nem közölt részletes információkat.

Érdemes megemlíteni, hogy ezt az instrukciós készletet már néhány cég, mint a Bosch, az Infineon, a Nordic Semiconductor és az NXP is használja.