Az elmúlt években a Smart Tag-ek és AirTag-ek remek megoldást jelentettek azok számára, akik hajlamosak elfelejteni kulcscsomójukat, pénztárcájukat, telefont, táskát vagy hátizsákot. Azonban, ezek a kis eszközök olyan potenciálisan veszélyes követési eszközzé váltak, melyeket féltékeny házastársak, vagy akár hírszerzési ügynökségek használnak fel. A Google a hét folyamán egy olyan Android funkciót jelentett be, amely megoldást kínál erre a problémára.

Ez a funkció arra figyelmezteti a felhasználót, ha egy ismeretlen követőeszköz található a közelében. Az Android felhasználók automatikusan figyelmeztetést kapnak, ha egy ilyen ismeretlen eszköz követi őket, vagy a közelükben van. Ez azt jelenti, hogy valaki követi őket egy Apple AirTag, Samsung Smart Tag vagy egyéb Bluetooth követőeszközzel.

Az új funkcióval lehetőség van manuális szkennelésre is, hogy megtaláljuk az ilyen követőeszközöket, valamint tippeket kapunk arról, hogy mit tegyünk, ha ilyen eszközt találunk. Az AirTag-ek kétes felhasználása között szerepelnek a személyek követése, féltékeny házastársak általi megfigyelés, vagy akár az autók követése tolvajlás céljából.

Az Apple is ígéretet tett arra, hogy megoldja ezt a problémát, és új figyelmeztetéseket tervez beépíteni a rendszerébe. Az Apple azt is ígérte, hogy együttműködik a rendvédelmi szervekkel a probléma megoldása érdekében. 2023 májusában az Apple és a Google együttműködést jelentett be, hogy az iparág számára figyelmeztetéseket hozzanak létre a felhasználók követése ellen.

Az új specifikáció várhatóan az év végére készül el. Az Android felhasználók látni fogják a követőeszköz útvonalát a térképen, miután felfedezték azt, és lehetőségük lesz hangot is lejátszani, hogy lokalizálják az eszközt.