A Qualcomm legújabb zászlóshajó lapkájának, a Snapdragon 8 Gen 3-nak a bemutatása után nem sokkal már a következő generációról, a Snapdragon 8 Gen 4-ről szólnak a hírek. A Gen 3-as lapka hamarosan megtalálható lesz a Galaxy S24 Ultra, a OnePlus 12 modellben, és már elérhető az iQOO 12 Pro készülékben. Most azonban vessünk egy pillantást arra, hogy mit tartogat számunkra a jövő.

A mai napon kiderült, hogy a Snapdragon 8 Gen 4 egy következő generációs Adreno 830 GPU-val érkezik, amely várhatóan 10%-kal gyorsabb lesz az Apple M2 chipnél a 3DMark Wild Life Extreme benchmark tesztjén. A Qualcomm magas elvárásokat támaszt az új lapkájával szemben, hiszen az első saját fejlesztésű Oryon magokat fogja tartalmazni. Úgy tűnik, ezek a magok versenyre kelhetnek az Apple A sorozatú processzoraival.

Az Oryon magok már most lenyűgöző eredményeket érnek el a GeekBench 5 egy- és többmagos tesztjein. Furcsa módon sokan a GeekBench 6-ot tartják megbízhatóbbnak, hiszen az a frissebb. A 3DMark Wild Life Extreme teszten visszatérve, egy tippelő, Revegnus szerint az Adreno 830-as 7200 pontot ért el, ezzel megelőzve az Apple M2-es chipet.

Ez a 3DMark teszt keményen próbára teszi a lapkákat, kiértékeli azok hőmérsékleti határait, hatékonyságát és azt, hogy hogyan teljesítenek intenzív feladatok során hosszú időn keresztül. A Snapdragon 8 Gen 4 ugyanúgy 3 nanométeres technológiával készül, és a teszteket egyelőre csak laboratóriumi körülmények között végzik. Konkrét eredményekről csak a következő ősz folyamán leszünk képesek beszámolni.