A Qualcomm már egy ideje kínál processzorokat laptopokhoz, amelyek a „Snapdragon X” márkanév alatt ismertek. Most pedig a vállalat bejelentette a Snapdragon X Plus chipsetet, egy 10-magos modellt, amely kiemelkedő AI-képességeket és rendkívüli teljesítményt ígér. Ez a változat valamivel alacsonyabb pozíciót foglal el a piac Elite szegmensében, de így is ideális választásnak tűnik a középkategóriás modellekhez.

A Snapdragon X Plus tíz Oryon magot tartalmaz, amelyek akár 3,4 GHz-es órajelig képesek működni, és támogatja a 64 GB RAM-ot. A chipset tartalmaz egy 45 TOPS teljesítményű NPU-t (neurális processzáló egységet), amelyet mesterséges intelligenciát igénylő funkciókhoz használnak. A Qualcomm szerint ez az eddigi leggyorsabb és legfejlettebb NPU, amelyet valaha laptopba építettek.

Snapdragon X Plus

A cég bemutatta a készülék teljesítményét Visual Studio kód futtatásával (Via Codegen). Ez a készülék képes kódot generálni csupán ezzel az NPU-val, felhőalapú megoldások nélkül. Emellett képes zenét generálni az Audacityben a Ruffison segítségével, valamint élő feliratozást végez az OBS Studio használata közben. Még globálisan 100 nyelvre történő automatikus fordítást is kínál a Whisper funkcióval.

Az itt integrált Oryon magok hatékonyak, és a hasonló chipsetekhez képest 37%-kal nagyobb teljesítményt nyújtanak. A CPU LPDDR5x típusú RAM-ot támogat, 42MB cache-t kínál, és 4nm-es litográfiai eljárással készül. Képes akár három külső 4K felbontású (60Hz) kijelzőt támogatni, és Wi-Fi 7, valamint Bluetooth 5.4 támogatással is rendelkezik.

Emlékeztetőül, a Windows on ARM és a Qualcomm CPU-k a Microsoft válaszai az Apple ARM-alapú M chipsetekkel működő eszközeire. Elméletileg ezek a Snapdragon X chipsetek energiatakarékosabbak lesznek az Intel változatoknál, miközben megőrzik a megfelelő teljesítményt.

A közeljövőben várhatóan több gyártótól, mint például a Microsoft, Samsung, ASUS, Lenovo, Xiaomi és másoktól érkeznek majd Snapdragon CPU-val felszerelt laptopok.