Az Apple Mac Studio, mint a vállalat termékskálájának viszonylag új hozzáadása, az M1 Ultra lapkával történt bemutatkozása óta már azon dolgozik, hogy lenyűgözze a technológiai piacot. Kompakt méretével és könnyen hordozható kialakításával, valamint kiemelkedő teljesítményével a termék a piac egyik meghatározó szereplőjévé vált.

Az Apple frissített Mac Studioja kompakt méretben érkezik, erőteljes M2 Max és M2 Ultra lapkákkal

A 2023-as WWDC-n az Apple újabb nagy bejelentéseket tett: az erősen várt Mac Pro és az első 15 hüvelykes MacBook Air mellett bemutatta a frissített Mac Studiot, amely immáron M2 Max és M2 Ultra lapkákkal készül, attól függően, milyen konfigurációt választ a felhasználó.

Az Apple azt állítja, hogy az M2 Max lapkás Mac Studio akár 50%-kal nagyobb teljesítményre képes az első generációs Mac Studionál, és négyszer erősebb, mint az Intel lapkával szerelt iMac. Az M2 Max lapkával rendelkező konfiguráció akár 50-szer gyorsabban képes renderelni az After Effects programban, és a fejlesztők Xcode-ban történő programozása is 25%-kal gyorsabb. A lapka 12 maggal és 38 magos GPU-val felszerelt, a PC pedig akár 96 GB RAM-mal is rendelkezhet.

Az Apple frissített Mac Studioja kompakt méretben érkezik, erőteljes M2 Max és M2 Ultra lapkákkal

Az M2 Ultra lapkával szerelt, magasabb szintű konfigurációt kínáló változat háromszor gyorsabb, mint a legújabb Intel lapkás csúcskategóriás iMac. Itt egy 24 magos CPU-ról és 76 magos GPU-ról beszélünk, a különböző konfigurációk pedig akár 192 GB RAM integrálását is lehetővé teszik. A dizájn szempontjából nincsenek különbségek az 2022-es Mac Studiohoz képest. Emellett lehetőség nyílik akár 6 Apple Pro Display XDR monitor csatlakoztatására is, Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.3 támogatással.

A gép hátulján találhatók a USB-C (Thunderbolt) portok, a 10 GB-os Ethernet port és a HDMI 2.1. Az USB-A portokon keresztül perifériákat csatlakoztathatunk, továbbá rendelkezésre áll SD kártya foglalat és 3,5 mm-es csatlakozó hangszórók és fejhallgatók számára.

Az Apple frissített Mac Studioja kompakt méretben érkezik, erőteljes M2 Max és M2 Ultra lapkákkal

Az alapmodell, az Apple Mac Studio M2 Max lapkával, az USA-ban 1999 dollárba kerül (kb. 690 000 Ft). A szállítások az Egyesült Államokban a következő héten indulnak. Az új, frissített Mac Studio tehát a piacon újabb változásokat hozhat, és számos felhasználó számára biztosítja az Apple legújabb és legfejlettebb technológiáit.

Az M2 Max és M2 Ultra lapkák nagyobb teljesítményt és hatékonyságot ígérnek, amelyek növelhetik a Mac Studio vonzerejét a professzionális felhasználók körében.