A legújabb adatok szerint minden ötödik amerikai hitelt venne fel, hogy megvehesse az iPhone 15-öt. Az emberek 20%-a tervez hasonlóan egy WalletHub által készített felmérés alapján. De miért is gondolják sokan, hogy érdemes adósságba verni magukat egy telefonért? Az okok sokfélék és nem csak a telefon “csillogása” miatt.

Sokan inkább részletekben fizetnék a telefont, ahelyett, hogy egy összegben. Az új jelenség, az úgynevezett “phone shaming” (telefonos megszégyenítés) is komoly szerepet játszik ebben. Csoportokban beszélgetnek az emberek iMessage-en, és ha Android felhasználó csatlakozik, gyakran kigúnyolják. Egy kis színelmélet is bejátszik: a kék üzenetbuborék zöldre vált, és bizonyos funkciók, például az end-to-end titkosítás vagy a “read” indikátor is eltűnnek. Nem ritka az olyan megszólítás sem, hogy “nem engedheti meg magának az apád, hogy iPhone-t vegyen neked?”

"Phone shaming" és iPhone 15: Hogyan befolyásolja az okostelefon választásunkat a társadalmi nyomás?
“Phone shaming” és iPhone 15: Hogyan befolyásolja az okostelefon választásunkat a társadalmi nyomás?

A felmérés másik érdekes eredménye: több mint egyharmada az amerikaiaknak “pazarlónak” nevezné azt, aki mindig a legújabb iPhone modellel rohangál, míg 21%-uk szerint ez csak azt mutatja, hogy az illető gazdag. Ugyanakkor 16% gondolja úgy, hogy ha valakinek nincs iPhone-ja, az pénzügyi problémáira utal. Ezzel szemben 60% nyitott lenne egy költségvetési ajánlatra egy szolgáltatótól, és 50% igazságtalannak tartja, hogy a postpaid szolgáltatók hitelbírálatot végeznek. Háromnegyede a válaszadóknak úgy véli, az új iPhone modellek túlárazottak.

Az adatok szerint az amerikaiak többsége szerint az Apple nem fizet elegendő adót, bár érdemes megjegyezni, hogy a felmérés csak 240 online válaszadót kérdezett meg az Egyesült Államokból, így nem tekinthető túl reprezentatívnak.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!