A Gboard rengeteg felhasználót szolgál ki, hiszen a legtöbb Androidos eszközre alapértelmezett billentyűzetként kerül fel. A könnyű kezelhetőség és a hasznos funkciók révén a Google virtuális billentyűzete akkor is népszerű lenne, ha nem lenne alapból telepítve. Bár a beállítások menüjében sok rejtett kincs található, a Gboard eddig figyelmen kívül hagyta egy visszavonás gomb bevezetését. Ez azonban változás előtt áll, mivel arról érkeztek hírek, hogy a Google egy olyan új funkció fejlesztésén dolgozik, amellyel egyszerűen visszavonhatjuk az esetleges téves kattintásokat.

Hamarosan érkezik a visszavonás gomb a Gboard virtuális billentyűzetéhez

A Rboard Themes Telegram csatornán kiderült, hogy a Gboard legfrissebb béta verziója tartalmaz egy olyan rejtett funkciót, amelynek segítségével a törölt szöveg visszaállítható egy visszavonás gombbal. Jelenleg a funkció még nem elérhető a legújabb bétában, de néhány felhasználó már ki tudta próbálni, miután engedélyezte a funkciót a Gboard testreszabására szolgáló Rboard Theme Manager root alkalmazásban.

Hamarosan érkezik a visszavonás gomb a Gboard virtuális billentyűzetéhez

A törölt szöveg visszavonása már hosszú ideje elérhető funkció a hagyományos, fizikai billentyűzeteknél, de csak néhány modern billentyűzet alkalmazásban található meg ez a lehetőség. Ilyenek például a Typewise, vagy a Samsung alapértelmezett billentyűzete, ahol egy csúsztatásos gesztus segítségével állíthatjuk vissza a törölt szöveget.

A legújabb felfedezések szerint a Google most a Gboard felhasználói számára fejleszti ezt a funkciót. Az undo gomb az alkalmazás menüjében található, ami elsőre talán nem olyan könnyen felfedezhető a felhasználók számára. Azonban a Google lehetőséget biztosít a Gboard gyorsműveletek testreszabására, így a visszavonás gombot a billentyűzet tetejére tehetjük a könnyebb hozzáférhetőség érdekében.

Mishaal Rahman, egy Android-okostelefonokkal foglalkozó szakember tesztjei alapján az undo gomb valóban képes rögzíteni a törölt szavakat. Például tesztelése során egyszerre három bekezdést is vissza tudott állítani, sőt, akkor is vissza tudott állítani legalább egy teljes bekezdést, amikor minden karaktert egyesével törölt a backspace gombbal.

Egyelőre nem tudni, mikor kerülhet be ez a funkció a Gboard hivatalos verziójába, de a sok kérés alapján biztosra vehetjük, hogy a Google hamarosan bevezeti a visszavonás gombot a billentyűzetbe.