A Garmin navigációs technológiák gyártója, aki idővel különböző alkalmazásokhoz tervezett navigációs eszközöket fejlesztett. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek az okosórákra, de a palettájukon továbbra is megtalálhatóak autók, repülők, hajók, utazók és okoseszközök navigációs berendezései.

Nemrég a tesztasztalomra került a Garmin Edge 840, a cég egyik legújabb kerékpáros számítógépe. Gyorsan felszereltem az új biciklimre, és most itt az ideje, hogy beszéljünk erről a kompakt készülékről, amelynek pontos GPS-e segíthet igazi kerékpáros szakértővé válni. Minden részlet az alábbiakban olvasható.

Kicsomagolás

Az általam kapott készülék az alapváltozat, de létezik egy napelemes változat is, amely hasonló a cég Solar sorozatú strapabíró óráihoz. A doboz ismerős lehet, ha már volt Garmin eszközöd. A kicsomagolás egyszerű és gyors. A csomagban megtalálható a kerékpáros számítógép, tartók (standard és kiemelkedő), USB-C to USB-A kábel és dokumentáció.

Kialakítás

Kutatást végeztem annak érdekében, hogy megértsem, mi a különbség ebben a modellben az elődjéhez képest. Nos, az Edge 840 mérete 57,8 x 85,1 mm és 19,6 mm vastagságú. A méret tekintetében nincs különbség. Ugyanakkor 84,8 grammot nyom, ami körülbelül 5 grammal nehezebb az elődjénél. Az eszköz IPX7 vízálló minősítéssel rendelkezik, és az alján már egy USB-C csatlakozót találunk a töltéshez. Ez valószínűleg a legjelentősebb frissítés, ami az új modell megjelenésével érkezett, mivel elődje még microUSB csatlakozóval rendelkezett.

Kijelző és kezelés

A Garmin Edge 840 egy 2,6 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik, 246 x 322 képpontos felbontással. A panel kiváló betekintési szögeket és fényerejű képet biztosít, még közvetlen napsütésben is. Van itt környezeti fényérzékelő is, így a fényerő automatikusan szabályozódik. Ha ezt a funkciót kikapcsoljuk, akkor a fényerőt 10 lépésben állíthatjuk be (0-tól 100%-ig).

Amennyire én értem, a Garmin megváltoztatta az új modell felületét. Itt egy könnyen testreszabható operációs rendszert találunk, a szoftveres élmény hasonló egy okosórához vagy akár okostelefonhoz. A kerékpáros számítógép összes funkcióját a beépített gombok segítségével vezérelhetjük, de ennek a modellnek érintőképernyője van. Ezzel szemben az Edge 540 modell nem rendelkezik érintőképernyővel, ott csak a gombokkal történő vezérlésre korlátozódik a lehetőség.

Visszatérve a szoftveres tapasztalatra, itt egy fő képernyőt találunk, listatípusú, 3 előre beállított móddal, amelyek hasonlóak a widgetekhez (út, hegyi, beltéri). Testreszabhatjuk ezeket a módokat az általunk végzett tevékenységnek megfelelően. Felfelé vagy lefelé húzással elérhetők a navigáció, előzmények, értesítések, időjárás stb. widgetek. Van egy menü, amellyel teljes mértékben testreszabhatjuk az élményt, ahol áthelyezhetjük ezeket a lehetőségeket felfelé, lefelé vagy újakat adhatunk hozzá.

Ha megérintünk egy ilyen widgetet, belépünk az adott alkalmazásba. Például, ha a “navigáció” elemre kattintok, akkor megtekinthetem a térképet, választhatok egy útvonalat, megnézhetem a mentett helyeket, vagy keresgélhetek üzleteket, kávézókat, parkokat, kerékpáros szervizeket, sőt még vécéket is.

A fő menüben felfelé és lefelé húzással elérhetjük a profilt, a készülék beállításait, és a GPS pontosságát. Itt láthatjuk, hogy csatlakoztatva vagyunk-e okostelefonhoz vagy külső kerékpáros szenzorokhoz, valamint a töltöttségi szintet. A képernyő tetején mindig látható a GPS jelzése egy jelképpel, pont mint egy okostelefonon. A jobb oldalon a helyi idő jelenik meg, az óra mellett pedig a hőmérsékleti adatokat találjuk.

Ha a gombokat választjuk a navigációhoz, az élmény hasonló egy Garmin okosórához, annyi különbséggel, hogy az alsó részen kifejezetten a kerékpározáshoz és versenyekhez dedikált gombok találhatóak. Így a jobb felső részen egy be-/kikapcsoló gombot találunk. Ennek alatt van két gomb (fel-le), amelyek a navigációhoz használhatóak. A jobb oldalon található egy akciókiválasztó gomb, alatta pedig a “vissza” gomb.

Az alsó részen egy start/stop gomb található, amellyel gyorsan elindíthatjuk vagy leállíthatjuk a kerékpáros számítógépet, amikor a sportteljesítményt szeretnénk rögzíteni. A bal oldali gomb segítségével léphetünk a következő intervallumra (kör).

Bonyolultabbnak tűnik elmagyarázni a működést, mint a valóságban való navigáció. Az biztos, hogy a felület eléggé felhasználóbarát, bár azt mondanám, hogy 1-2 napos alkalmazkodási időre van szükség, ha még nem használtunk ilyen eszközt korábban.

Alkalmazás

A Garmin Connect alkalmazással tudunk csatlakozni és szinkronizálni az okostelefonunkkal. Ugyanezt az alkalmazást használjuk a cég okosóráihoz is. Elérhető Android és iOS rendszeren, és nem tapasztaltam kapcsolódási vagy szinkronizálási problémákat. Ezenkívül hozzáférhetünk a Connect IQ Store alkalmazásboltjához is. Az eszközhöz választhatunk új elrendezéseket a statisztikákhoz, ha szeretnénk. 32 GB tárhely áll rendelkezésre, amelyet térképek, alkalmazások és útvonalak mentésére használunk.

Van egy program, amelyet PC-re vagy Mac-re telepíthetünk. A Garmin Express névre hallgat, és térképek szinkronizálására és frissítésére használjuk. Személy szerint nem volt rá szükségem. A múltban ugyanezt a szoftvert használták az operációs rendszer frissítésére, de most egy OTA frissítést kaptam, amely gyorsan megtörtént, mivel a kerékpáros számítógép csatlakozik a Wi-Fi-hez. Az okostelefon használatával sokkal gyorsabb és egyszerűbb a készülék kezelése.

Visszatérve a mobilalkalmazáshoz, ha egy Garmin okosórát is csatlakoztatunk, az összes adat együttesen jelenik meg, és az eszközök egyszerre szinkronizálnak. Így, még ha nincsenek is külső szenzorok, ellenőrizhetjük a pulzust, a véroxigénszintet és más egészséggel kapcsolatos információkat.

Az alkalmazásban megjelennek az útvonalak adatai widgetek formájában. Ezen kívül 5 szekció található itt, mint az okosórák esetében:

  • Napom – a nap részleteivel (pulzus, energia, stressz, kalória, légzés, aktivitás, súly, hidratálás) és az előző nap történetével
  • Versenyek – jelentkezhetünk sportversenyekre és versenyezhetünk barátainkkal
  • Naptár – a mindennapi tevékenységek részleteivel
  • Hírfolyam
  • Egyebek – tevékenységek, egészségstatisztikák, beállítások stb.

Szenzorok és csatlakoztathatóság

A helymeghatározás érdekében a Garmin Edge 840 rendelkezik GPS-sel, GLONASS-sal, GALILEO-val és többsávos működésű GNSS-sel. Nem vártam meglepetéseket a helymeghatározás terén. Ez egy rendkívül pontos eszköz. Folytatjuk a szenzorok listáját, és megjelöljük a barometrikus magasságmérő jelenlétét, amely nagyon hasznos, ha dombos / hegyi utakon közlekedünk.

Van itt magnetométer, giroszkóp az irányhoz és akcelerométer is. Az utóbbi segítségével az eszköz képes kiszámítani a beltéri edzések távolságát, külső lábszenzor nélkül. A csatlakoztathatóság terén rendelkezünk Bluetooth, ANT+ és Wi-Fi támogatással.

Érdemes megemlíteni, hogy a tesztelés során egy Garmin Forerunner 965 okosórát is használtam (amely már részletes értékelést kapott). Kíváncsi voltam, vajon összeköthetők-e a két eszköz. Nos, valóban összeköthetők.

Az Edge 840 beállításaiban megtaláljuk a “Kiterjesztett kijelző / Extended display” opciót. Így az okosórát a kerékpáros számítógéphez csatlakoztatva az edzések alatt valós időben látjuk az egészségügyi adatokat (pulzus, véroxigénszint, test energia). Vannak különálló vagy csomagban árusított külső szenzorok is. Ha ezt az opciót választod, a kerékpáros számítógépen kívül sebesség- és kadenciaszenzort, valamint HRM-Dual monitort is kapsz.

A kiegészítők a készülék beállításaiból csatlakoztathatók. Hasznosak, ha versenyciklizést űzöl, és minél pontosabban szeretnéd nyomon követni az időt, sebességet és az egészségedet. A Garmin Edge 840-hoz kompatibilis kiegészítőkkel kapcsolatos részleteket itt találod.

Ezenkívül vannak harmadik féltől származó kiegészítők, amelyek csatlakoztathatók az eszközhöz, mint például a Shimano di2 rendszer. A csatlakozás ANT+ és Bluetooth LE segítségével történik. A Garmin Edge 840 csatlakozik az ANT+ technológiával kompatibilis elektromos kerékpárokhoz és a Shimano Steps rendszerhez is.

Összefoglalva, a Garmin Edge 840 rengeteg szenzorral és csatlakozási lehetőséggel rendelkezik, amelyek javítják a kerékpáros élményt és segítenek nyomon követni a tevékenységeket és az egészségi állapotot. A kompatibilis kiegészítők és a harmadik féltől származó eszközök, mint például a Shimano di2, még jobban testreszabhatják és bővíthetik a Garmin Edge 840 képességeit, hogy a lehető legjobban megfeleljenek a sportoló igényeinek és preferenciáinak.

Önállóság és nyomon követés

A okosóráktól már megszoktuk, hogy a GPS-pontos eszközök energiaellátása nem túl bőséges. Azonban ebben az esetben a Garmin Edge 840 kerékpáros számítógép 26 óra üzemidőt biztosít intenzív üzemmódban. Ez a tekerési idő, navigációs funkcióval. Azt gondolom, hogy ez több mint elegendő, még akkor is, ha egyszer úgy döntenél, hogy reggeltől estig tekerj.

Akkumulátor-takarékossági funkció bekapcsolásával akár 42 órás működés is elérhető. Ez a modell USB-C csatlakozóval rendelkezik, így az energiaellátás könnyen és gyorsan megoldható, akár egy külső akkumulátorral is, ha szükséges, például “ebédszünetben”, ha hosszabb úton vagy.

Nagyon értékelem az adaptív edzés módot. Célkitűzés beállítása után a kerékpáros számítógép minden nap gyakorlatokat javasol és iránymutatást nyújt a fitnesz célok eléréséhez. Az ötlet egyszerű. A javasolt edzések fő célja, hogy segítsenek javítani az aerob teljesítmény alapjául szolgáló fizikai állóképességet (VO2 max.), amely fokozatosan átalakul aerob teljesítményképességgé.

Ezt a módot digitális személyi edzőként is felfoghatjuk. Minden javasolt edzés úgy van kialakítva, hogy megfelelő kihívást nyújtson. Számos paramétert vesznek figyelembe a szint meghatározásához, beleértve a kerékpáros alvási információkon alapuló regenerációs idejét is (ha okosórát használsz).

A javasolt edzések az állóképességre és a regeneráció elősegítésére is összpontosítanak. Más napokon az aerob teljesítményképesség maximális fejlesztésére, a magas intenzitású erőfeszítések tolerálásának képességére, a dinamikus intervallumok befejezésére és ismétlésére vagy a sebességre koncentrálnak. Ha követed ezt a tervet, programozott edzésekkel, néhány hét alatt elérheted a kívánt eredményt.

Van itt egy ClimbPro opció is, amely a beépített barometrikus magasságmérőt használja. A GPS-en láthatod, mennyit kell még emelkedned és milyen meredekségen haladsz, hogy meg tud tudd becsülni az erőfeszítéseidet. Érdemes megjegyezni, hogy ez az opció akkor is elérhető, ha nem választasz előre meghatározott útvonalat.

A tekerés közbeni képernyő is testreszabható, az előre kiválasztott profil függvényében. Ha a “Road” (út) opciót választjuk, a készülék akár 10 opciót is megjeleníthet, többek között:

  • Haladási sebesség
  • Időmérő
  • Távolság
  • Elhasznált kalóriák
  • Átlagsebesség
  • Emelkedési meredekség
  • Idő
  • Intervallum (Lap)
  • Intervallum távolság
  • Intervallum idő

Ha intervallumos tekerést választunk, a készülék “Auto-lap” funkcióval rendelkezik. Így, ha legalább 8 kilométert (minimum) megtettünk, átlépünk a következő intervallumba. Tekerés közben választhatunk, hogy lássuk a térképet, az emelkedési meredekséget, a sebességet, egyfajta widgetek segítségével, amelyeket balról jobbra húzva érhetünk el. Megfigyelhető egy okosórákhoz hasonló funkcionalitás is.

Utazásaink során azt javasolják, hogy tartsunk szünetet, igyunk vizet vagy együnk. Ezenkívül a telefonunkon érkező összes értesítés megjelenik a képernyőn. Lehetőségünk van azonban ezeket kikapcsolni, ha nem szeretnénk, hogy elvonják figyelmünket a tekerés közben.

Az edzések mentése után a alkalmazásban grafikonok jelennek meg, amelyek pontosan bemutatják az összes adatot, és amelyeket összehasonlíthatunk az állóképességünk javítása érdekében. A tréning alatt megtett útvonal is elmentésre kerül. Rendelkezésre állnak részletes statisztikák, mint például:

  • Kerékpározás dinamikája
  • MTB dinamika
  • Grit és Flow statisztikák (erőfeszítés, útvonal nehézsége)
  • Stamina részletek (az energia szintjének ellenőrzéséhez)

A Garmin térképek frissítettek és pontosak. A keresőfunkcióval megtaláltam éttermeket, kávézókat és parkokat Ploiești városában. Ha ilyen érdekes pontot választunk, lépésről lépésre el leszünk vezetve a kívánt helyszínre.

Összefoglalva, a Garmin Edge 840 kerékpáros számítógép számos hasznos funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy nyomon kövessük teljesítményünket, javítsuk állóképességünket, és élvezzük a tekerést. Mindezek mellett testreszabható és könnyen kezelhető, így kiváló választás lehet minden kerékpáros számára.

Biztonsági funkciók

A Garmin nagy hangsúlyt fektet a biztonsági funkciókra is. Így a készülék kompatibilis a Varia intelligens lámpákkal, amelyek lehetővé teszik, hogy sötétben is lássunk és láthatóak legyünk. Az SOS funkció is megtalálható, amely súlyos baleseteket észlel és vészhelyzeti kapcsolataidnak üzenetet küld a helyzeteddel. Ezt a lehetőséget már láttuk a cég okosóráin is. Ehhez csak egy okosórát kell csatlakoztatni az Edge 840-hez.

A kerékpár riasztórendszer is megtalálható, amely PIN kóddal védhető. Értesítést kapunk a telefonunkra, ha a kerékpárt elmozdítják. Azonban csak akkor működik, ha a közelben vagyunk. Egy hasznos és érdekes funkció a LiveTrack, amely lehetővé teszi, hogy közeli ismerőseid folyamatosan nyomon kövessék a helyzetedet, amikor az eszköz egy internet-hozzáféréssel rendelkező okostelefonhoz van csatlakoztatva. Ugyanezen a funkcióval akár 50 Edge készülék is összekapcsolható, és a kerékpárosok helyzete megjelenik a térképen például egy verseny alatt.

Értékelés és zárószó

Ha teljesítményre törekszel és túl akarod lépni a kerékpározással kapcsolatos korlátaidat, a Garmin Edge 840 kiváló eszköz számodra. Egyértelműen haladó kerékpárosoknak szól, akik maratonokon és triatlon versenyeken vesznek részt. Itt minden perc számít, és a teljesítményt folyamatosan figyelemmel kell kísérni. A készülék minden szükséges statisztikát nyújt, hogy önállóan javulhass és teljesítményt érhess el ebben a sportban.

A GPS nagyon pontos, de ha versenyszinten tekernél, ajánlott a kerékpárra szerelhető külső érzékelők használata is. A Garmin rendelkezik egy jól kidolgozott ökoszisztémával, így kompatibilis okosórádat is csatlakoztathatod ehhez a készülékhez a létfontosságú funkciók nyomon követése érdekében tekerés közben. Összességében elégedett vagyok ezzel az intelligens eszközzel, amely fokozatosan digitális edzővé válik és felkészíthet az életed legfontosabb versenyeire.

Ahogy a cég is mondja, egytöbb mint ezer kilométeres út egyetlen lépéssel kezdődik, és amit ma teszel, számít a fizikai állapotra és a teljesítményre vonatkozó célok elérésében.

Összességében a Garmin Edge 840 kerékpáros számítógép remek választás azok számára, akik javítani szeretnék a kerékpározásukat és versenyszerűen részt venni különböző eseményeken. A készülék számos hasznos funkcióval rendelkezik, amelyek segítségével folyamatosan fejlődhetsz és teljesítményedet növelheted ebben a sportágban. A pontos GPS és a Garmin ökoszisztéma által nyújtott kompatibilitás lehetővé teszi, hogy minden információt és támogatást megkapj, amire szükséged lehet a kerékpározás során.

Ár és elérhetőség

A standard változatot teszteltem, azonban az Edge 840 három változatban kapható a Garmin weboldalán:

  • Standard – 188 347 Ft
  • Napelemes – 226 077 Ft
  • Külső Garmin érzékelőkkel együtt – 226 077 Ft

Az elérhetőséget más online kereskedőknél is ellenőrizheted az árúkereső platformon keresztül.