Az Apple Watch okosórák legújabb verziójában, a watchOS 10-ben megjelenő widgetek központi szerepet kapnak majd az új felhasználói felületen. A Bloomberg újságírója, Mark Gurman szerint az új rendszer hasonló lesz a korábban már felbukkanó Glances megoldáshoz, amely az első Apple Watch modellekben debütált, de néhány év alatt eltűnt. Az új widgetek az iOS 14 által az iPhone-okon bemutatott stílust fogják követni.

Az Apple Watch felhasználók újra felfedezhetik okosórájukat a watchOS 10 frissítéssel

A felület egyfajta réteget fog képezni a Siri óraszámlap felett, amely watchOS 4-ben jelent meg először. Gurman szerint az új megoldás hasonlít a widget-stapokra is, amely az iOS és iPadOS rendszerekben lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több widgetet egymásra halmozva böngésszenek. Az elképzelés szerint az Apple Watch tulajdonosok a különböző widgetek – mint például az aktivitás követése, időjárás, tőzsdei adatok, naptári események és egyebek – között görgethetnek, anélkül, hogy alkalmazásokat kellene indítaniuk.

Az Apple állítólag a Watch gombok funkcióinak változtatását is teszteli, például a Digital Crown megnyomásával az új widget-nézet jelenne meg, nem pedig a kezdőképernyőre navigálna.

Gurman szerint az újítás azt is jelzi, hogy az iPhone-hoz hasonló alkalmazásélmény nem minden esetben praktikus egy okosóra esetében, mivel az Apple Watch alkalmazások nem igazán váltak népszerűvé. Tekintettel arra, hogy az új felület jelentős eltérést mutat a jelenlegi Apple Watch felhasználók által ismert és megszokott alkalmazásközpontú megközelítéstől, elképzelhető, hogy az Apple opcionálissá teszi ezt a frissítést.

A változások az Apple Watch legnagyobb szoftverfrissítései közé tartoznak majd a bevezetése óta, és ez lesz a legjelentősebb változás az Apple Watch esetében idén, mivel csak kisebb hardverfrissítéseket várnak a későbbiekben.