Lassan már mindenki azt gondolta, hogy a napelemes beruházások támogatása csak a múlté. Aztán jött a fordulat. Nemrégiben összegyűltek az energiaügyi döntéshozók és a napelemes szervezetek képviselői, hogy tisztázzák, mi lesz a jövő – írja a Zoldpalya.hu. Az eredmény? Megállapodás született, miszerint a már megvalósult napelemes beruházások esetében továbbra is érvényben marad az éves elszámolás rendszere.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke széles nyilvánosság előtt kritizálta a kormány terveit az éves elszámolás megszüntetéséről. Nemcsak az új, hanem a már megvalósult beruházások is érintve lennének, ami sokak számára nagy csalódást jelentene.

A közösség válasza nem maradt el. Nyílt levélben fordultak a minisztériumhoz, aláírásokat gyűjtöttek, és meg is értették őket. A kormány belátta, hogy a már megépült rendszerek esetében tisztességes, ha fennmarad az éves elszámolás lehetősége. Így nem kell azoknak aggódniuk, akik már beruházást hajtottak végre, és biztos megtérülésre számítottak.

A fejlemények gyorsan jöttek. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára levelet írt a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak. Ezt Kocsis Máté követte, aki szintén kérte a tisztázást és a megnyugtató megoldást.

Most tehát ott tartunk, hogy a már meglévő napelemes rendszerek tulajdonosai fellélegezhetnek. A hivatalos bejelentés ugyan még nem született meg, de az esélyek jók. És amíg ez megtörténik, kb. 200 ezer háztartásban figyelnek oda minden hírre, minden bejelentésre. De most már van ok az optimizmusra.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!