Az Európai Unió új szabályozása jelentős változásokat követel az Apple-től, beleértve azt is, hogy lehetővé tegyék az iPhone-felhasználók számára az alapértelmezett „Fotók” alkalmazás eltávolítását. Ez a változás csak egy a sorban, ami az Apple operációs rendszereiben végrehajtandó módosítások közül.

Az EU új előírásai szerint nem csak a „Fotók”, hanem más előre telepített alkalmazások, mint például a Safari böngésző is eltávolíthatóvá válnak. Ez jelentős kihívást jelenthet az Apple számára, tekintettel arra, hogy a „Fotók” alkalmazás kulcsfontosságú szerepet tölt be a fotók és videók iCloud segítségével történő biztonsági mentésében, valamint a közösségi médián történő megosztásban.

EU tervezet: Az Apple-nek törölhetővé kellene tennie a Fotók és Safari alkalmazásokat
EU tervezet: Az Apple-nek törölhetővé kellene tennie a Fotók és Safari alkalmazásokat

A helyzet hasonlóságot mutat a Microsoft korábbi dilemmaival, amikor is az Internet Explorer böngészőt nem lehetett eltávolítani a Windows rendszerből, mivel az alapvetően integrálva volt az operációs rendszerbe. A Microsoft esetében ez a korlátozás végül jogi és szabályozási következményekkel járt, amelyek arra kényszerítették a vállalatot, hogy nyitottabb legyen a harmadik féltől származó szoftverek felé.

A jelenlegi iOS verzió nem teszi lehetővé a felhasználók számára az App Store, Kamera, Üzenetek, Telefon, Fotók, Safari és Beállítások alkalmazások eltávolítását. Bár az Apple valószínűleg meg fogja engedni a harmadik féltől származó alkalmazások telepítését, ezek nem feltétlenül lesznek képesek teljes mértékben pótolni az eredeti alkalmazások funkcionalitását. Ez az új szabályozás lehetőséget biztosít azonban a felhasználóknak, hogy több választási lehetőségük legyen, hasonlóan az Android és Windows rendszerekhez.