Miután az Apple bemutatta az új Watch Series 9 órasorozatot, itt az idő a mobiltelefonokra is sort keríteni. Az új sorozat minden modelljében találkozhatunk a dinamikus szigettel. Az első a listán az iPhone 15, ami a sorozat “alapmodellje”. Sok hasonlóságot találunk benne az iPhone 15 Plus-szal, de egy 6,1 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. Lássuk a részleteket!

Így változik az iPhone: az Apple bemutatta az iPhone 15-öt USB-C töltőporttal
Így változik az iPhone: az Apple bemutatta az iPhone 15-öt USB-C töltőporttal

Dizájn és kijelző

Apple iPhone 15

Az iPhone 15 kapcsán fontos változásokat láthatunk a dizájnban. A telefon élei gömbölydedebbek, és egy átlátszó kameramodul is megjelenik, ami kiemeli az elérhető színválasztékot: fekete, fehér, zöld, sárga és rózsaszín. A telefon víz- és porálló IP-tanúsítvánnyal rendelkezik, és a Ceramic Shield üveg védi a kijelzőt. Az új modellben a dinamikus sziget is megjelenik, amit már az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modellekben is láthattunk. A kijelző fényereje is emelkedik, mostanra elérve a 2000 nit értéket, ami kétszerese az előző modellnek.

Lapka és memória

Az iPhone 15 fedele alatt egy Apple A16 Bionic (6-magos) lapka dolgozik

Az iPhone 15 fedele alatt egy Apple A16 Bionic (6-magos) lapka dolgozik, amelyet már az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modellekben is találtunk. A lapka tartalmaz négy, az energiatakarékosságra fókuszáló magot is, így a telefon egy teljes napot kibír normál használat mellett. Az iPhone 15 6 GB RAM-mal érkezik és Face ID segítségével garantálja a biztonságos fizetéseket.

Kamera

Az iPhone 15 kamerája
Az iPhone 15 kamerája

A kamera sem marad el a fejlesztésektől. Az új iPhone 15 egy 48 MP-s fő szenzorral rendelkezik, F/1,6-os rekesszel és Sensor Shift stabilizációval. Azaz, gimbal-szintű stabilizációval találkozhatunk videofelvételek készítésekor. A Photonic Engine technológia segít a képek feldolgozásában, és az alacsony fényviszonyok közötti teljesítmény javításában.

Csatlakoztathatóság és töltés

Csatlakoztathatóság és töltés

Az iPhone 15 kapcsán megjelenik az új iOS 17 is, amely a “Name Drop” funkcióval teszi lehetővé az egyszerű és gyors kapcsolatinformáció-megosztást. A telefon új generációs UWB kapcsolattal is rendelkezik, ami segít a telefon könnyű megtalálásában, akkor is, ha az kikapcsolt állapotban van. Az Apple egy nagy lépést tesz és a Lightning csatlakozót lecseréli USB-C-re.

iPhone 15 USB-C

Ár és elérhetőség

Az új telefonok Amerikában már előrendelhetők, de Európában, így Magyarországon is, csak később lesznek elérhetőek. Az iPhone 15 ára 799 dollártól indul, ami forintban körülbelül 270 000 Ft, viszont erre rájönnek a hozzáadott költségek, ÁFA, miegymás.

Nézd meg videó tesztünket: Fedezd fel a telefon valós képességeit!