Elon Musk, a technológiai innovációk korának egyik meghatározó alakja, nemrégiben egy pódiumbeszélgetésen osztotta meg gondolatait a mesterséges intelligencia (MI) jövőjéről Rishi Sunak brit miniszterelnökkel. Az esemény, mely az AI Safety Summit nevű csúcstalálkozó keretében zajlott Bletchley Parkban, az Egyesült Királyság kezdeményezésére hívta életre a technológia biztonságos használatának fontosságát hangsúlyozó fórumot.

A tech világ egyik vitathatatlan sztárja, Musk, aki nemrégiben indította útjára a Gork nevű MI-chatbotot, eleinte kritikus hangot ütött meg a mesterséges intelligencia terjedésével kapcsolatban. Ez a megközelítés márciusi nyílt levelében is tetten érhető volt, amelyben az iparág számos vezetőjével együtt felfüggesztést sürgetett.

A beszélgetés során Sunak feltette a kérdést, hogy Musk szerint milyen hatással lesz az MI elterjedése a munkaerőpiacra. Musk válaszában kihangsúlyozta, hogy egy napon a MI képességei meghaladhatják az emberi intellektust, ezáltal képessé válva szinte minden feladat elvégzésére.

“Nehéz pontosan megjósolni az időpontot, de elérkezik majd az a nap, amikor a munkahelyek nem lesznek nélkülözhetetlenek. Ha akarsz, lesz lehetőséged dolgozni, de a mesterséges intelligencia képes lesz mindent elvégezni” – osztotta meg véleményét a milliárdos.

Musk, aki maga is jelentős összegeket fektetett a technológiába és a Tesla autógyártó cégében is alkalmazza az MI elemeit, továbbra is hangoztatja a szigorú szabályozás szükségességét. Úgy véli, a MI egy kétélű fegyver lehet, amely veszélyeket rejthet, ha túl korán engedjük szabadon.

A mesterséges intelligencia szenzációs lehetőségek tárházát nyitja meg előttünk, ám már most vannak olyan példák, amelyek a morális és jogi határokat súrolják. Cégek használják hamis információk terjesztésére, plagizálásra, és ezek még csak a kezdetet jelenthetik. Aggodalomra ad okot, hogy az emberi találékonyság vajon milyen további, talán még merészebb utakon viheti tovább az MI alkalmazását, legyen szó a szerencsejáték-iparról vagy a szórakoztató szektorról.