Elon Musk bejelentette, hogy beperli a Microsoftot a Twitter adatok felhasználása miatt. A vád szerint a vállalat illegálisan bányászta a Twitter adatokat mesterséges intelligencia alkalmazásainak fejlesztése érdekében. A jogi harc érdekessége, hogy a vita középpontjában álló AI technológia, a ChatGPT, Musk által alapított OpenAI eredménye.

Musk a Twitteren tette közzé, hogy április 20-án jogi eljárást indít a Microsoft ellen, miután kiderült, hogy a cég kivette a Twittert a Smart Campaigns hirdetési platformjából. Ez azután történt, hogy a Twitter bejelentette, hogy havi 42 000 és 210 000 dollár (kb. 14 447 000 – 72 234 000 Ft) közötti díjakat számol fel a cégeknek API-jának eléréséért, amely lehetővé teszi harmadik féltől származó alkalmazásoknak a közösségi hálózathoz való csatlakozást. Musk szerint a Redmondban található cég megsértette a Twitter adatok felhasználását.

A jogi harc érdekessége, hogy Musk személyes ügyet látszik csinálni a ChatGPT-vel szemben, amelynek létrehozásában korábban közreműködött. A vállalkozó az OpenAI alapítója volt, de 2018-ban távozott a cégtől, amikor nem engedélyezték, hogy ügyvezető igazgató legyen. Ezt követően kivonta a finanszírozását is a projektből. Azóta Musk megalapította saját AI vállalatát, a X.AI-t (TruthGPT), amely versenytársává vált az OpenAI-nak. Ugyanakkor több száz technológiai szakemberrel együtt nyílt levélben szorgalmazta a mesterséges intelligencia fejlesztésének hat hónapos moratóriumát annak érdekében, hogy megértsék a technológia kockázatait.