Az új AI-őrület középpontjában álló OpenAI, a ChatGPT és a DALLE-2 alkotója, valamikor Elon Musk támogatását élvezte. A milliárdos a startup kezdeti időszakában jelentős összegeket fektetett a vállalkozásba, de 2018-ban állítólag azt javasolta, hogy ő vegye át a nonprofit kutatólabor irányítását.

A Semafor által közzétett információk szerint azonban az OpenAI vezetői, köztük társalapító Greg Brockman és CEO Sam Altman, elutasították ezt az ötletet. Ennek következtében Musk kiszállt az OpenAI igazgatótanácsából és inkább a Tesla irányítására fókuszált, bár azt állította, hogy továbbra is pénzügyileg támogatja a projektet.

Elon Musk kivonulása az OpenAI-ból: Nem engedték a főnöki székbe, rivalizálás és konfliktusok az AI világában

A jelentés szerint ellentét alakult ki Altman és Musk között, miután utóbbi 2017-ben elcsábította Andrej Karpathyt az OpenAI-tól a Tesla autonóm vezetési részlegének vezetésére. Musk eredetileg továbbra is milliárd dolláros támogatást ígért, de a jelentés szerint miután kiszállt, úgy döntött, hogy leállítja az újabb befizetéseket.

Ez jelentős hiányt teremtett az OpenAI költségvetésében, ami arra késztette őket, hogy a nonprofit kutatólabor mellett 2019-ben létrehozzák a profitorientált OpenAI Limited Partnership leányvállalatot. Az OpenAI ezt követően egy több milliárd dolláros befektetés keretében aláírt egy 1 milliárd dolláros partnerségi megállapodást a Microsofttal.

Musk a közelmúltban Twitteren bírálta az OpenAI-t, amiért a Microsoft által irányított, nyereségre törekvő vállalattá vált, holott eredetileg nyílt forráskódú, nonprofitként indult, hogy ellensúlyozza a Google befolyását. A Tesla CEO-ja az OpenAI hozzáállását a saját modellje és a GPT-4 nyelvi modelljének képzési adatainak megosztásához is kritizálta.

Altman a Kara Swisher által vezetett podcastben válaszolt Musk Twitter-megjegyzéseire, és kijelentette, hogy “ennek a legtöbbje nem igaz, és azt hiszem, Elon ezt tudja”. Hozzátette, hogy Musk “valóban törődik, és aggódik az emberiség jövőjéért”.